Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
`De Loosduinse straatnamendans`
met o.a. lijst wijzigingen straatnamen in Loosduinen


Vroeger heette deze straat de Prins Hendrikstraat te Loosduinen. Maar omdat er na de annexatie (1923) namen van straten zowel in Loosduinen als in het Haagsche voor kwamen, leverde dit problemen op met de postbezorging. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd dit de Symfoniestraat te Loosduinen.

Hans KlokHet huidige Arnold Spoelplein.Dit stuk Kijkduinsestraat heet nu Pisuissestraat.Zie de foto hieronderDeze ansichtkaart is dus een stuk jonger dan de originele foto!

In Loosduinen hebben véél meer straten een andere naam gekregen, dit is slechts een kleine greep uit die groep.

Bezoek ook eens de website van het Loosduins Museum, www.loosduinsmuseum.nl.
Hans (Zoef) | 24-9-2018
Op alle foto`s is slechts 1 auto te zien, wat een rust! Wat mij is opgevallen is de dak reclame op de bus van de eerste foto. Sinds wanneer is dat afgeschaft?

Tineke Hafkemeijer | 24-9-2018
Was de kraamkliniek loosduinen in de Wilheminastraat nr..? Is daar nog een foto van?

Georg Bodmann | 19-8-2016
Het zal zeer waarschijnlijk oud nieuws zijn, maar wij woonde c.a.1970 in de Fugastraat met veel plezier !! (eerst Paul Potterstraat) groetjes aan iedereen in loosduinen!

Wouter Waalboer | 17-8-2014
Ik mis in het rijtje straat namen de kijkduinsestraat-pisuissestraat.
en de litzstraat weet ik nog was er wel, maar is later toen de cornelie van zanten straat werdt gebouwd uitgebreid met flats aan allebij de kanten.
want als joggie liep ik via de litzstraat tussen door naar de lsd hoofdstraat en oversteken bij de coop en zo de julianastraat in naar school

Arie van Spronssen | 30-4-2014
de winkei links op de hoek was vroeger bekent als hoek van Twigt. wij woonde toen in de Franshallstraa (nu fanfarestraat)

Hans Klok | 23-12-2013
Hallo Aad,

Hieronder heb ik een klein stukje van het adressenboek Loosduinen 1941-1942 geplaatst. Op welke hoogte en zijde lag nummer 23 in de Willem III straat, ik ben van de jonge generatie dus het oude Loosduinen ken ik alleen van de foto’s? Maar ik heb wel veel ansichten!

Willem III straat.

Naam: Straat:


Ruijt P.A.A. de Willem III straat 11-13
Hoogenboom D. Willem III straat 12
Voogd N.P. de Willem III straat 14
Wilde M. de Willem III straat 15
Pauptit L. Willem III straat 17
Kempen M. v. Willem III straat 19
Hout J. v.d. Willem III straat 21
Looije M. Willem III straat 23
Dam J.C. Willem III straat 24
Es J.J. v. Willem III straat 25
Dries J.A. Willem III straat 26
Bree G. v. Willem III straat 27
Gaalen Gez. v. Willem III straat 28
Dijk H. v. Willem III straat 29


Aad Looije | 23-12-2013
Ik ben in de WillemIII straat 23 geboren, zijn daar nog afbeeldingen van?
Als genealoog mag je geboorte grond toch niet ontbreken

joost | 5-8-2013
@Frans van Meerwijk. Dat heb je ook OP Scheveningen. Vooral de ouderen onder ons hebben dat "bij ons vroeger" gevoel nog steeds. Met de nodige trots natuurlijk.
Maar liefst 25 straatnamen veranderd in die tijd. Dat is zowat het halve "dorp" als ik het zo zeggen mag.

Gerard | 5-8-2013
Beste mensen dit is niet de lisztstraat hoor

Edwin | 5-8-2013
@Frans,

In vrijwel iedere Haagse wijk heb je hetzelfde. Zelfs in een nieuwe wijk woon je in Ypenburg (Den Haag), dus waarom wijken als Loosduinen en bv Scheveningen niet?

Frans van Meerwijk | 5-8-2013
Leuk die ansichtkaarten en een boeiend stukje geschiedenis!
Het is mij wel opgevallen, dat ondanks die annexaties menigeen zich bewust is van zijn of haar "Roots" of tenminste de Historie: Menigeen roept nog steeds "op Loosduinen" te wonen, niet "In Den Haag"...
Heb ik het goed, dat (gelukkig) de oorspronkelijke bebouwing bij Prins Hendrikstraat en Kijkduinsestraat nog overwegend intact is? Ik vind dit een mooi stukje Hofstad...

Aad Ros | 5-8-2013
Zijn er mensen die een naam en adres zoeken,dan hoor ik het wel misschien kan ik u helpen..

Aad Ros | 5-8-2013
Hallo Ronald,de Lievensstraat bestaat niet meer, het was een heel klein straatje boven de wat nu heet Nocturnestraat.

Charles | 20-10-2011
Bij het bekijken van de foto's ontstaat bij mij sterk het idee dat de bovenste drie foto's hetzelfde plein laten zien...
Kijken naar de huizen, die zijn exact hetzelfde En de wegwijzer ook, incl. de driehoekige stoep waarop ie staat.

piet bronsteijn | 20-10-2011
ik heb mijn vrouwren leren kennen in1952 en haar Oma woonde toen al in de Litzstraat. Als een oude Loosduiner weet ik niet beter dan de Litzstraat was er al met die naam in de oorlogsjaren, want wij speelde wel eens bij de voormalige verf fabriek. Mijn vrouw haar Oma woonde op het portiek huis.Haar naam was van de Spek.

willem . pick . wick . | 9-5-2011
dag heer frans w

mijn excuus voor het laten tegen bericht

ik wil u vriendelijk bedanken voor de uitleg van u bericht
nu ik hier in de ( lisztstraat ) woond
vindt ik het toch wel leuk om het te weten .
hoe het vroeger echt was
en hoe die straaten heten
wandt vroeger woonden ik ook in de ( jansteenstraat ) schilderwijk
en die had je ook in loosduinen / en die heet nu ( serenadestraat )

ik zit er namelijk altijd naar te kijken ik heb er ech intressen naar

mijn oprechte dank heer

de groetjes

FransW | 4-1-2011
De straatnaam Lisztstraat werd in 1933 vastgesteld door de gemeenteraad van Den Haag. Van 1930-1933 heette deze straat Ulrumstraat. De Lisztstraat is eigenlijk geen Loosduinen maar is gelegen in de wijk Waldeck.

De annexatie van Loosduinen in 1923 veroorzaakte een probleem dat van de 48 straten in die gemeente er ook al 33 met dezelfde naam in Den Haag voorkwamen. Achter deze 33 straten kwam nu de toevoeging '(Loosduinen)', in de loop der jaren ingekrompen tot '(Lsd.)' en later tot '(L.)'. Pas in 1967 werden alle nog dubbel voorkomende namen in dit deel van de gemeente geheel gewijzigd.

willem | 4-1-2011
dag mensen
kan iemand mijn vertellen hoe de lisztstaat er vroeger uit zag en hoe die toen heten wandt ik neem aan dat hij toen ook een andere naam had

ik woon namelijk nu ook in de lisztstaart

ik dank u heel vriendelijk voor de moeite die u wil doen voor mijn

de groetjes

Hans Klok | 4-11-2010
Hallo,

In het adressenboek 1941-1942 kom ik het volgende tegen:

Haneveld R. Listzstraat 2

Heb je hier wat aan?

Mvg,

Hans

Kris Veen | 3-11-2010
Beste allemaal,

Ik ben op zoek naar de Frans Lisztstraat nr. 2. Hier was mijn opa net na de oorlog en misschien eerder woonachtig. Ik kan het echter niet op de kaart achterhalen en weet nou niet of de naam is veranderd. Kan iemand mij verder helpen? En als er oude fotos zijn van deze straat dan zou dat natuurlijk prachtig zijn.

Contact graag via familyveen.org

Mijn dank,

Kris

Charles | 17-3-2010
www.molendatabase.org en dan DB nr 12459
Deze molen bedoel je?

Wiard Beek | 17-3-2010
Achter de remise aan de Den Haagweg, vermoedelijk in Rijswijk maar dat weet ik niet zeker, zou voor 1675 een molen hebben gestaan. Wie kan mij daarbij verder helpen.
Mijn e-mail adres is: wiardbeek@gmail.com

Coenraad | 31-10-2009
Ach HM, ik denk dat die straat net na je vertrek uit Loosduinen is gebouwd. De gemeente heeft de straatnaam volgens het HGA in 1984 vastgesteld. Tja, en wat je noemt ... Jenny. Daar denk ik nog wel eens aan terug. Gezelli.

Haagse_Meester | 29-10-2009
Die straat is zeker nog geen 30 jaar oud! Ik ben in 1986 weggegaan uit Loosduinen en toen was het nog weiland. Toen ik nog op de Lagere School zat zat er een (mooi) meisje in de klas die aan dat stuk weg woonde, haar vader was arts (iirc, verdiende heel wat meer iig Annemiek, als ik me niet vergis...) Zo te zien bestaat dat huis niet meer. In die periode was de oude WSM stoomtram remise nog in gebruik als busgarage (WN) en het oude veilingterrein nog kaal. Ook reed de HTM bus (lijn 27) nog door de Arnold Spoelstraat en dwars over het plein. De kapper zat in de Tramstraat, de bakker in hetzelfde rijtje op de hoek met een doorgang naar een binnenplaatsje. De slager zat wat verder in de straat aan de overkant, maar nog voor de Luxemburgstraat. Op de hoek met de Viandenstraat snackbar Jenny, met daarnaast een speelgoedwinkel: Wigwam (IIRC!) Ohja, op de foto v/d huidige Pisuissestraat is ook zo'n onderdoorgang te zien. Ik kan me herinneren dat je dan bij het Leger des Heils kwam.

Ken je het nog, oudje!

Coenraad | 29-10-2009
De J. Boezerstraat is een 'nieuwe' straat die pas een kleine dertig jaar geleden is gebouwd. Het terrein is vermoedelijk tuinbouwgebied geweest. Op een oude plattegrond van 1955 zie ik dat terrein liggen tegenover de Stationsweg (L). Dat moet zijn aan het begin van het voormalige WSM spoorterrein.

S | 28-10-2009
heej ik woon ook in Loosduinen in de J.Boezerstraat
heette die vroeger ook anders?

Aad Molewijk | 7-9-2008
Lievensstraat heet tegenwoordig Sonatinestraat

aldo markus | 12-8-2008
Opvallend, dat het na de annexatie 43 jaar heeft geduurd voordat de straten werden omgedoopt. Dat had er natuurlijk alles mee te maken, dat Loosduinen tot in de jaren '70 een apart dorp is gebleven, los en ver weg van Den Haag. Je kon erheen met bus 26 (Grote Markt - Loosduinen).

Waldeck was de eerste plek waar Den Haag en Loosduinen aan elkaar groeiden. Maar de naar de Beethovenlaan verlengde bus 26 bleef tot oktober 1966 vrolijk LOOSDUINEN filmen. Vanaf die dag nam bus 19 dat eindpunt in, met als filmbestemming WALDECK. (Bus 2 had van 1963 tot 22 mei 1966 de tweeregelige filmtekst LAAN VAN MEERDERVOORT/KIJKDUINSESTRAAT, vanaf die dag voor hetzelfde eindpunt WALDECK. Deze buslijn verdween 30 oktober 1966.)

Achter de straatnamen in Loosduinen stond trouwens altijd, op plattegronden en op straatnaambordjes, tussen haakjes de (L). Er was dus verschil tussen de Prins Hendrikstraat en de Prins Hendrikstraat(L). Duidelijk toch? Trouwens, ook de Leyweg(L) en de oorspronkelijke Lozerlaan(L) hebben deze toevoeging gehad.

De Lozerlaan(L) liep tot eind jaren '50 trouwens vanaf het huidige kruispunt Nieuweweg/M.van Hennenbergweg/Escamplaan/Lozerlaan (destijds niet meer dan een driesprong, de Nieuweweg(L) maakte daar een knik) in een vrijwel rechte lijn naar de het huidige kruispunt Beresteinlaan/Erasmusweg en sloot aan op de Ambachtsweg in Wateringen. De laan liep dus dwars door de huidige ...venen, ...zijdes en ...dreven. De nieuwe Lozerlaan (daar heb ik nooit een L achter zien staan) is toen achter deze nieuwbouwwijken aangelegd tot aan de Erasmusweg (die pas begin jaren '70 is doorgetrokken richting Poeldijk - ik herinner me daar nog wel een onverharde weg).

Eens kijken of ik ergens een plattegrondje van die oude situatie kan opduiken.

Tenslotte: de omdoping van de Haagweg(L) in Oude Haagweg was eigenlijk overbodig, want in Den Haag was en is er geen weg met die naam. Er is wel een Haagsestraat in Scheveningen. De andere Haagweg ligt in Rijswijk. Als kind heb ik me nog afgevraagd, waarom die niet Haagweg(R) heette...

Hans (Zoef) | 12-8-2008
Even opgezocht op de site van het HGA. Tegenwoordig heet het Lievensstraat, voorheen was dat van Ravesteinstraat.

Ronald | 12-8-2008
Weet iemand iets af van de Lievensstraat in Loosduinen ?
En welke straat is dat tegenwoordig ?

Haagse_Meester | 20-7-2008
Wim, die straten zijn niet vernoemd. Je kunt het nakijken in een stratengids of, indien je die niet hebt, middels satelietfoto's via Google Earth en/of Google Maps. (beide zijn Engelstalig en je hebt er een snelle internetverbinding voor nodig) Let wel, deze foto's zijn niet actueel (max 3 jaar oud), het zijn zeker geen 'real time' beelden!

wim2003 | 19-7-2008
en de viandenstr ,en de oranjewoudstr,en de tramstraat, hoe heten deze straten nu,dat zou ik wel eens willen weten

wim2003 | 16-6-2008
en de viandenstraat die ontbreekt hoe heet die nu,ik woon al zo lang niet meer in mn dorp,ik vind het nog steeds niks aan met al die nieuwbouw bah

wim2003 | 16-6-2008
even railrunner corigeren de lisztstraat is ge bouwd in 1932 dus die bestond WEL en even verder voorbij de tramstraat was nog een stukje lisztstraat daar zaten de kantoren van de verffabriek in,als geboren peenbuiker moest je dat toch weten he

coris | 3-6-2008
zo zie maar weer,datalles vergankelijk is ,wat de B&W in de handen krijgen,ondanks dat LOOSDUINEN ouder is als den-haag,toch wel zielig voor die "peenbuikers"

railrunner | 31-5-2008
Ik heb ze allemaal !! Het krantenknipsel van het raadsbesluit van 18 september 1967.
Met dank aan mijn inmiddels overleden schoonmoeder die alles bewaarde....

Vroeger - NU

Verspronckstraat - Nocturnestraat
Fabritiusstraat - Sonatinestraat
Pieter de Hoochplein - Cantateplein
Vermeerstraat - Melodiestraat
Frans Halsstraat - Fanfarestraat
Jan Steenstraat - Serenadestraat
Prins Hendirikstraat - Symfoniestraat
Paulus Potterstraat - Fugastraat
Rubbenstraat - Preludestraat
Rembrandtstraat - Ouverturestraat
Heemskerckstraat - Binnentuinen
Columbusstraat - Kruidentuinen
Gevers Deynootstraat - Buitentuinen
Piet Heinstraat - Plantentuinen
Trompstraat - Houttuinen
De Ruiterstraat - Vogeltuinen
Evertsenstraat - Stadstuinen
Stationsweg - Lippe Biesterveldweg
Julianastraat - Luxemburgstraat
Dillenburgstraat - Laurenburgstraat
Haagweg - Oude Haagweg
Houtweg - Kapelaan Meereboerweg
Maeweg - Madepolderweg
Groeneweg - Polderlaan
Wilhelminastraat en Emmastraat - Loosduinse Hoofdstraat

Dit zijn ze dus allemaal.

Aanvulling door admin: Klik hier voor het krantenknipsel.

Hans (Zoef) | 31-5-2008
Ik weet er eentje, de Emmastraat heet nu Loosduise Hoofdstraat.

Wim van Es | 31-5-2008
Is er een lijst met alle hernoemde straatnamen? Of kan iemand hier die straatnamen noemen?

De foto van de Lisztstraat ben ik mooi ingestonken, ik dacht zelfs aan het eind het bochtje naar de Oude Haagweg te zien . Nu is het voor mij wel duidelijk.

railrunner | 31-5-2008
Die laatste foto is niet de Lisztstraat maar de Prins hendrikstraat
De Lisztstraat bestond toen nog niet en daar waren toen nog tuinen.
Die Prins Hendrik straat van toen heet nu de Symfoniestraat !!

De foto is genomen vanaf de hoek Paulus Potterstraat (waar ik opgegroeid ben) in de richting Arnold Spoelplein
Je ziet in de verte de verffabriek nog staan .....nu staat daar Randstadrail

Veel van de huizen rechts heb ik nog helpen afbreken (in de fik gestoken ....)
De huizen links staan ernog allemaal.

p.s. de Paulus Potterstraat heet nu Fugastraat

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3952


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!