Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Winkelcentrum Leyweg
2 ansichtkaarten uit de collectie van Hans Klok
Jos van der Waard | 26-9-2018
Wij woonden in de Oosterhesselerstraat 239 van 1955 tot 1963
Met z’n 8-ten op 4 kamer portiekwoning.
Met buurjongen (John Ammelaan) ooit in zijn kelder een duivenhok getimmerd, wat zo groot was dat het er niet meer uitkon. V&D zien bouwen en veel gespeeld in de nieuwbouw. In 1963 woningruil naar Laakkwartier (Schoolmeesterstraat) Totaal andere buurt dan het mooie Morgenstond.

Rein | 30-6-2017
@wiepje die radiozaak op de hoek Die U bedoelt heette ROVATO.

Henk | 12-6-2017
Ik woonde in de dwingelostraat. Een zijstraat van de leyweg. Ik heb vanaf 1978 bij die appie heyn gewerkt, was idd een kleine winkel met veel klanten. Alle goederen lagen in de kelder, en als we moesten gaan vullen werd alles eerst op een lopende band gegooid om daarna op dolly`s de winkel in gereden. Ik was 15 jaar toen ik begon met vakkenvullen. Het koek,thee en koffiepad was mijn domein. Daarna de vleesafdeling gedaan. Nog een leuke anecdote. Er stond een deftige man in de rij bij de kassa, hij had een grote hoed op. Ineens viel de man flauw en onder zijn hoed had hij een diepvrieskip verstopt die hij wilde stelen die rolde dus onder zijn hoed vandaan over de vloer. Vroeger ging mijn zuurverdiende geld op aan honingdrop en winegums bij de hema. Ook vaak naar wapstad geweest voor mijn verzameling marklin treinen. Ook in 1 van die kiosken kwam de eerste shoarmatent. Vrijdag en zaterdag na dansen in de marathon lekker shoarma eten want hij was tot 04.00 uur open.

Nomen | 17-3-2017
@Charles:
Er komen (uiteraard) woningen voor in de plaats.
https://www.weboma.nl/nl/leyweg

Charles | 12-3-2017
Voor wie het nog niet wist.
Na jaren van uitstellen wordt thans de voormalige bioscoop Euro Cinema daadwerkelijk gesloopt. Geen idee wat daarvoor in de plaats komt.
Deze bioscoop was de eerste werkgever en tevens de eerste werkplek van mijn vader. Dus ik kwam er best vaak, in de jaren `70. Soms gingen we met het hele gezin erheen, vader naar zijn werkgever en de rest v.d. familie aan het winkelen op de Leyweg. Zo ging dat toen.

marjolijn kremer | 5-11-2016
Rond 1960 gewoond in de Lonnekerstraat.was toen een erg gezellige wijk. Veel buitenspelen met buurtkinderen en vissen in de slootjes in de wijk. Ook lekker gespeeld op de roltrappen van V&D totdat we eraf gehaald werden door het personeel. Bij euro cinema naar de Sound of Musik gekeken. Nog meegemaakt dat er stoplichten bij de kruising van de Leyweg werden geplaatst omdat er veel ongelukken gebeurden! Ik zat toen op de St. Ceciliaschool, leuke school. Er was ook elk jaar een circusvoorstelling van Circus Tony Boltinie in de buurt!

dees lintsen | 25-5-2016
ik ben geboren in 1956 en woonde tot 1962 in de vledderstaat. erg leuk om al jullie (en mijn) herinneringen te lezen. maar.... mijn man woonde op de hengelolaan bij de euro cinema en kan zich dit niet herinneren:
rond 1962? was er een sandhole midden op de kruising van de Leyweg en de hengelolaan. wie weet dat nog???

Peter | 5-4-2016
Volgens mij staan mijn zus en ik op de 1e foto?! Wij woonden in die tijd in de Oosterhesselenstraat en waren met mijn zus vaste klant bij de opticien en met mijn moeder bij de apotheek er naast. De man in de deuropening heeft een treffende gelijkenis met mijn vader. Als de foto inderdaad uit januari 1966 is klopt er het een en ander niet ... Mijn moeder zou mij nooit een korte broek hebben aangetrokken. Het jaar zou kunnen, ik ben uit 1961. Wie kan mij van de originele foto voorzien? Of de ansichtkaart?

Leo Starrenburg | 3-2-2016
Die radiozaak op het hoekje, bedoel je mischien Radio Westerveld ? Ik kwam een tijdje geleden nog een visitekaart van hun tegen in een rommeldoos, er stond die weerstand kleurencode erop. De MTS was mooi om te zien als de school uit ging, dan steeg er zo`n mooie dikke blauwe 2 takt walm op langs de pijlers, het stond daar nokkie vol met Puchs, Kreidlers en Zundapps (in willekeurige volgorde). En wat de Eurocinema betreft, volgens mij hadden ze een heel sterke en slijtvaste filmversie van de Sound Of Music gekocht, op de projector geladen en daarna de deur van de cabine voorgoed op slot gedaan

Roland Bakker | 29-1-2016
Ik ging in de jaren 60-70 vaak naar opa en oma in de Vledderstraat. Ik herinner mij heel goed de moderne winkels op de foto. Vooral de wielen van de kinderwagens zijn heel herkenbaar. V&D was een bijna futuristisch pand. Wij gingen vaak naar de bioscoop Eurocinema. Daar draaide meestal Ben Hur, Towering Inferno of The Sound of Music. Ach en natuurlijk Lawrence of Arabia. Naast V&D was een groot plein met een modern soort kerkklok iets. In V&D had je rechts gelijk de foto afdeling. Ik zou nog wel eens willen kijken naar de schaarse spullen toen. Ze hadden glazen toonbanken. Er was een roltrap en dat was voor ons al heel bijzonder. Onze buurman was huisarts en die liep dan in de V&D met de eerste mobiele telefoons. Dat moet in de jaren 80 geweest zijn. Ik zie hem nog zeulen met dat ding op die roltrap. Bij V&D verkochten ze in de tijd van de maanreizen van die ruimtepakken met helm en al. Die hingen op de kelderverdieping. Het draaiorgel voor de deur herinner ik mij ook nog. Tegenover Eurocinema zat o.a. de bibliotheek. Veel verder dan daar kwamen wij niet. Je bleef toch altijd beetje in je eigen wijk. Richting wapserveenstraat had je de beroemde modeltreinbouwzaak Wapstad (nu in Rijswijk). Nog iets verder de Bats, daar woonde mijn oom en tante boven in een heel aparte maisonette woning. Dat vond ik altijd maar een vreemd soort flats. Nog iets verder was een elektronicazaak op het hoekje. Daar kocht ik condensatoren en weerstandjes, met kleurcodering die het aantal Ohms bepaalden. Daar stond op het grote plein ook een bijzonder modern gebouw. Dat was de MTS. Zelf ging ik naar de HTS aan de Wegastraat. Daarna werken bij Shell. Nu bijna met pensioen. De tijd gaat snel. Laatst probeerde ik nog eens over de Leyweg te rijden. Bij het oude zwembad hield het op. Je kon wel een soort parkeergarage in. Ik heb het maar niet gedaan. Oh ja in die hoek zat vroeger de HEMA. Nou dit was wel weer genoeg oude dingen :-) Het was een mooie tijd in een mooie stad.

TheaS | 25-4-2015
Weet nog de fietsenwinkel Hozee, stoffenzaak Toetenel, schoenwinkel Paanakker, juwelier naar Postkantoor, bakker Hus (aan buitenkant softijs voor een kwartje), Spar, AH, drogisterij ?, kapperzaak ARK op hoek boven, t.o. V&D. Tja, leuke tijden op de Leyweg en buurt. Woonde in de Tubbergenstraat.

Bep | 5-3-2015
Ik krijg altijd een apartgevoel van die oude foto,s en zie ik me zelf weer lopen op de Leyweg,ik woonde op de Maartensdijklaan.Jammer dat de Leyweg zo veranderd is nu,ik ben er na mijn trouwen weg gegaan ,maar kom er vaak nog bij familie op de Meppelweg,maar we gaan nooit meer naar de Leyweg,ik vind het er nu vreselijk.Jammer al die winkels weg en nu ook de V&D daar,wat zal daar weer inkomen?Al die straten verpauperen ,alles dichtgetimmert,jammer zo slecht waren die huizen toch niet.In Euro cinema ook veel geweest die Sount of Music die er jaren draaide.

frits voegt toe | 21-1-2015
Ik heb V&D daar zien bouwen,de put werd nog gegraven met een oude
NCK dragline.Daarna bronbemaling door Borsboom alvorens te bouwen.
Er was echter NOG een nachtmerrie,die veelbesproken Zuiderpark HBS aan de Zuidlarenstraat!!!! Daar weet ik ook nog alles van.Ingenieurs,die daar les gaven,bij gebrek aan een beter baantje,maar die totaal geen kennis hadden,HOE de stof op basisschoolkinderen over te brengen.
Zes eerste klassen plus meerdere zittenblijversklassen.Erg aanmoedingend
Maar ja,het waren de tijden,die zovelen boven het hoofdje groeiden,men waande zich daar toen in de hemel en als je dan een baby boomer was,dan was je lot vaak a prori bezegeld.En wat,als je daar niet bent opgegroeid,genoeg hier.
Ik wil er niet meer over zeggen,behalve nog dit...dat HBSgebouw heeft naderhand lange tijd leeg gestaan!! Had men toen nooit durven dromen..Den Haag,waren dat je visitekaartjes,Zuiderpark HBS of Zomerhof?
We kunnen wel schelden op ons huidige beleid,maar de kiem hiervoor was
TOEN reeds al gelegd,amen.

frits | 21-1-2015
Leuk,wat Nico schreef over die flats tussen de Wapserveen en Oosterhesselenstraat.Daar weet ik nog alles van!
Wij trokken daar in 1958 in uit Leeuwarden gekomen.. 1954 gebouwd,schreef hij...dank je voor de tip.En ja...Nutswoningen.Wij hadden de bovenste etage,en die hadden nog een trap naar boven,twee kamers daar plus douchecel en aan de voorkant(niet de galerijkant dus) een ruim balkon.Maar,de flats stonden erg dicht opelkaar,smalle speelweiden dus met alle gevolgen,veel schreeuwende kindertjes met name op de woensdagen.
Tja....het kon in die tijd worden vergeleken met de woonschool Zomerhof onder aan de Troelstrakade(afgebroken 1963) Jonge gezinnetjes overal hier met kindertjes,en die holden de hele dag maar over die galerijen,plep,plep,plep.etc...soms zelfs met rolschaatsen,vrouwen,die met matten naar buiten kwamen om deze af te kloppen op het ijzerhek van de galerij,bang,bang,bang,. `s avonds de kinderprogrammaatjes op de pas verworven TV-tjes overal hoorbaar,tijdens oudejaar kerstboombrandjes in de hoofdportieken,en..in de weekends...overal keiharde radio`s,en ieder stond vlak voor de benedenberging zijn fiets of brommer schoon te maken of zelfs te ontkolen.Het was daar een echte kampong.Vanaf hier ging alles al mis! En wij verhuisden dan ook na een paar jaar naar de Rivierenbuurt,
jaja..OOK geen opsteker.Maar wat voor keus had je als lager betaald spoedgeval? Een drama was het!
Kortom..een kakofonie van allerhand geluiden in die flatjes..En...daar kon niet ieder tegen.Veel mensen hadden daar geen besef van buren.
En dan worden die woningen dus gesloopt,zonder op enigerlei wijze stil te staan bij het bewonersbeleid.Zo ging het toen overal.En dat steekt vandaag WEER de kop op!
Maar...het bekende eind van het liedje...thans hiervoor in de plaats woningen,die de bewoners van weleer niet meer kunnen betalen.En zo ga je een stap terug in de geschiedenis? Dus...TOCH weer terug naar een nieuwe Zomerhof? Om de mensen het wonen te leren,maar dan niet meer als een gevangenis.

Fred | 1-12-2014
Die kerk stond naast de V&D

Nomen | 11-6-2014
Ik lees tussen de reacties door een discussie over een kerk langs de Leyweg.
Ik weet dat er ook een kerk heeft gestaan aan de Leyweg, op de hoek van de Steenwijklaan. Van ongeveer 1960-2000 heeft de Gereformeerde Gemeente daar gebruik van gemaakt, daarna is het gebouw gesloopt.

dekker | 8-6-2014
Zie mijn reactie 1/08/2009. Het ziet er naar uit dat "onze" waarschuwingen
aan winkelvereniging en gemeente, niet voor niets waren, je kan een ader, in dit geval een verkeersader niet afsluiten, daar leende de leyweg zich niet voor, dat was een verkeersader van A naar B. Maar prestige en geld speelde toen ook al een grote rol. In de wandelgangen zijn geluiden dat er weer verkeer komt, zij het langzaamverkeer, maar het feit is er: over 15 jaar, zeiden wij..de werkgroep Leyweg, is het gebeurd. Mocht men van de werkgroep dit lezen dan hoop ik dat we elkaar weer eens ontmoeten om na te praten over onze protesten en acties. Ik ben Wilma en heb menige spreekbeurt in de raadscommisievergaderingen gehouden om de leyweg te houden zoals ie was! Door omstandigheden moest ik verhuizen en kon de Leyweg niet meer van dienst zijn. Wanneer de Leyweg weer open gaat en de middenberm vrij komt zal het weer een gezellige winkelstraat worden, zie: straat.

Wiepje | 17-1-2014
Beste Hans, bedankt voor deze oplossing, ben ik weer blij mee- na 42 jaar-. de zaak zat tegenover Fred Jasper ze konden elkaar zien bij wijze van spreken. heel leuk. bedankt nogmaals, Groetjes, Jan

joost | 16-1-2014
Ik ben benieuwd wat de loop er in houdt als V&D daar in 2015 zijn deuren gaat sluiten. Het oude winkelcentrum vond ik gezellig en met een eigen sfeer. Dat is met de vernieuwing helaas verdwenen. Ik heb er niets meer mee. Jammer.

Hans (Zoef) | 16-1-2014
Dat was Radio van de Horst. Hiervoor heb ik zelf de neonreclames geplaatst.

Wiepje | 16-1-2014
heb in 1972 daar in de wapser gewoond, prima winkelcentrum toen. grammofoonplaten haalde we bij Fred Jaspers. kocht een stereomeubel bij een radiozaak die zat op de hoek van de Leyweg en de Holtenstraat als laatste winkel van het rijtje aan de andere kant van de Euro Cinema
Maar Hoe heten die radio zaak???? wie weet dat nog. groetjes.

Hans (Zoef) | 1-7-2013
FB staat voor Face Book waar iedereen zo`n beetje op zit, behalve ik! Mijn reactie over de datum heeft een foutje, moet zijn NA 1964, doet verder niet ter zake.

john schreuder | 1-7-2013
@arnold van dam . zat me eerst suf te piekeren . en was in de war met ronald ebbers die woonde ook op de steenwijklaan zag zijn moeder laatst nog .. kan me je nog herrinneren je was stil en rustig erg rustig. ging toen veel met peter wagner om . en met een fietswedstrijdje samen belande hij onder een wiel van een vrachtwagen.. vlak bij de steenwijklaan .gek maar heb nog steeds een foto van hem .. later begonnen met motorracen en was betrokken bij het ongeluk van jack middelburg . bepaalde dingen komen terug in je leven . weet alleen niet wat je bedoelt met fb.groet john schreuder

Hans Klok | 1-7-2013
De bovenste ansicht geeft "januari 1966" aan op de achterzijde.

Op de onderste ansicht staat helaas geen datum.

Hans (Zoef) | 1-7-2013
De eerste foto is van voor 1964, want de tekst Opticus hangt daar al. Deze heb ik gemaakt toen we nog op de Regentesselaan zaten en is de laatste die ik daar heb gemaakt. In 1964 is ons bedrijf verhuisd naar de Prinsegracht.

Hans | 30-6-2013
@Nico. P.S. En op welke lijn stapte u dan over? Voorzover ik weet, reed daar geen andere buslijn.

Hans | 30-6-2013
@Nico. Waarom stapte u over in de Kempstraat? Bus 25 reed/rijdt(?) toch rechtstreeks naar de binnenstad? Wat de schatting van de ouderdom van de foto`s betreft denk ik, dat u niet veel ernaast zit. Ik gok op 1965 (bovenste) en 30 april 1961 (onderste). Waarschijnlijk koninginnedag dus. Let hier op de vlaggen en de voorjaarsachtige sfeer. Zekerheid kan ik helaas niet bieden.

Nico | 30-6-2013
Kan iemand mij zeggen wanneer deze foto`s genomen zijn? De tweede foto is ouder, want V&D staat er al maar er zijn nog geen parkeerplaatsen. Schatting: 2e foto rond 1962, 1e foto omstreeks 1965-1967. Het uitbouwsel van Roobol is er na de bouw van de winkels opgezet, maar al vrij snel.
Het winkelcentrum (en dus de V&D) had geen schijn van kans. Er was gewoon geen plaats om er iets leuks van te maken, en het werd doorsneden door die drukke Leyweg. Oversteken (naar de V&D) was voor mij als kind levensgevaarlijk, zelfs nadat er stoplichten waren gekomen. Dat was de reden waarom ze het later hebben afgesloten. Niet dat het er toen gezelliger op werd.
De kritiek op de woonwijk Morgenstond was trouwens dat er te veel eentonige bouw van 3-4 verdiepingen was neergezet, vandaar dus dat experiment met het gebouw naast de Hema dat wat hoger was (midden 2e foto).
Oja, voor de HTM-ers, om naar het centrum te gaan namen wij bus 25, indertijd nog geel-groen, daarna rood. We stapten over in de Kempstraat. Het gekke is dat ik de indruk heb dat er veel verkeer was, of dat het verkeer slecht geregeld was. De bus, propvol met zwetende en met tassen behangen mensen zat regelmatig vast en bleef dan een hele tijd staan en trok af en toe maar een paar metertjes op in een wolk van benzine. Soms deden we er meer dan een uur over. Maar niemand had natuurlijk een auto, je moest wel.

Voor iemand hieronder: de kolenboer heb ik hier niet gekend, de flats hadden immers geen schoorsteen. Ik was doodsbenauwd voor Sinterklaas die via de centrale verwarmingsbuizen iets in mijn schoen deed :-)

Wel had je hier een kippenboer, een soort wagen met stenen kippen erop. En een schillenboer, met een heus paard. En, helemaal in het begin, een melkboer. Deze had een soort kar die hij de trap ophees naar de 1ste verdieping, dan bediende hij 6 flats op de galerij, dan hees hij de kar en alle toebehoren naar de 2e verdieping, weer 6 flats, en vervolgens de 3e verdieping, idem. En dan ging alles weer naar beneden. Bovenop de kar stond een soort container met een kraantje waaruit hij verse melk tapte. Maar hij had ook melkflessen en yoghurt, met een zilveren dop (nog geen vla, of aten we dat eigenlijk niet omdat het te duur was? `s Morgens kreeg ik lammetjespap, van melk met een vel). Dit deed hij 6 flatgebouwen lang. Daarna ging de kar in een blauwe Volkswagen bestelbus en de volgende morgen weer opnieuw.

Nomen | 26-6-2013
@ Johan (lang geleden: 27-01-2010):

Vanochtend heb ik even naar dat patroon in de betegeling gekeken. De datum is erbij getegeld: 08-09-1990. Je zat er met 1989 dus niet ver naast!

Hans | 23-6-2013
@Rochus Zuurmond. Dank voor de reactie. Ik heb de kerk even gegoogled en ja, ik denk dat deze het moet zijn. Ik ben er nooit binnen geweest, maar het was gewoonweg al de directe omgeving van het gebouw, waarin ik rust vond. Ik wist trouwens niet eens, dat het toch nog zo`n grote kerk was.

Rochus Zuurmond | 23-6-2013
@Hans, ik denk dat je de Antonius en Lodewijkkerk bedoelt, deze stond op hoek van de Oosterhesselenstraat.

Hans | 23-6-2013
@Hans (Zoef). De enige kerk op de Maartensdijklaan die ik mij kan herinneren, is het gebouwtje dat tussen de Markelostraat en de Meppelweg stond en, voorzover ik weet, er nog steeds staat. Vanuit de keuken van mijn ouderlijke woning had ik er zicht op. Dit bedoel ik echter niet. In een van de zijstraten van de Maartensdijklaan stond ook een klein kerkgebouw met een klokkenstoel buiten op een pleintje. Daarin hing, geloof ik, maar één klok. Ik meen dat het de Genemuidenstraat was, maar ja, misschien misleidt mijn geheugen me wel.

joost | 23-6-2013
@Hans (Zoef). Minister Talmalaan 83 2285 EC Rijswijk

Hans (Zoef) | 23-6-2013
Dat kerkje is (was) aan de Maartensdijklaan. Die speelgoedwinkel was de Wapstad met later veel modelbouw. Deze is recentelijk verhuisd van de Huis te Landelaan in Rijswijk naar?

Hans | 23-6-2013
@Nico. Leuk verteld! Hoewel ik wel in de buurt woonde, kwam ik niet zo gek vaak op dit winkelcentrum. Mijn gebied was het Almeloplein, weliswaar een veel kleiner winkelgebied, maar toereikend voor de dagelijkse boodschappen. Alleen bij V&D struinde ik wel eens rond en in al die jaren 60 ben ik slechts een paar keer in Eurocinema geweest. Ik herinner me nog, dat er in het weekend nachtvoorstellingen waren. In een van de zijstraten van de Leyweg stond een modern kerkje. Daar kwam ik graag vanwege de serene rust die er heerste. Dat was altijd een enorm verschil met de drukte op de Leyweg. Ik weet echter niet meer, wat de naam van die kerk was en in welke straat deze stond. Genemuidenstraat? In de jaren 80 heb ik de Leyweg voor het laatst bezocht als ex-Hagenaar. Wat een ongezellige, troosteloze boel was het er geworden! In niets deed het mij herinneren aan mijn tienerjaren. Ik werd er op slag somber van!

Nico | 23-6-2013
Dit zijn ook foto`s uit mijn jeugd. Ik ben in 1954 in de Oosterhesselenstraat komen wonen. Ik heb deze flats en winkels gebouwd zien worden. Wij klodderden de muren in de buurt vol met stukken gips. Een vriendje van mij is nog in zo`n kalkput gevallen. Tijdens de werkzaamheden stond er een houten keet met 1 verdieping en mijn moeder stuurde mij dan met een pannetje soep naar de nachtwaker. Trap op, het was avond, wel een beetje eng. Ook de automatiek kan ik mij nog goed herinneren, ik mocht dan soms op zondag voor 1 gulden versnoepen, en daarmee had ik 2 marsen of nutsen en vijf rolletjes drop. De patat was een kwartje.

Op de kruising Leyweg/Hengelolaan stond een vistent, die heeft het er jaaaaren uitgehouden. We haalden daar een wijting voor de poes, met kop en graat en al, die werd dan gekookt tot een stinkende smurrie. Ik was al lang weg uit de wijk en toen heeft het nog een hele tijd geduurd totdat ik ontdekte dat vis eigenlijk best lekker was.

Voor de V&D stond elke woensdag- en zaterdagmiddag een draaiorgel, dat jengelde dan maar door als ik mijn huiswerk moest maken. Soms vergat ik mijn sleutel (ik was een "sleutelkind") en dan kocht ik voor 16 cent bij V&D een rolletje ijzerdraad en vouwde dat in een ring, dan kon ik zo door de brievenbus het slot opentrekken en tenminste naar binnen. Ja en al die landjes dus, we trokken echt in groepjes de hele buurt door. Ook de Wapserveenstraat kan ik mij goed herinneren. Er was daar een speelgoedwinkel, en bovenop die ongeordende en dus fascinerende stapel speelgoed lag een grijze streepjeskat. Die hebben wij later nog geadopteerd.

De Nutswoningen tussen de Oosterhesselenstraat en de Wapserveenstraat, in 1954 opgeleverd, waren eigenlijk toen al onbewoonbaar. De deurposten waren van waaibomenhout dat een tijdje na de bouw is gaan uitlopen. Van de vier kamers waren er maar twee verwarmd, en de keuken ook niet, dus we zetten het gas aan om een beetje op temperatuur te komen. Het was echt hoog tijd dat deze afgebroken werden.


Hans Kindt | 7-6-2013
@Fred. Nee, de moord op President Kennedy vond in november 1963 plaats. Die enorme speurtocht van V&D vond plaats toen ik nog in de Gaarde woonde (Pasen 1959 - begin november 1961). Ik snakte al tijden naar het bezit van een elektrische trein en mijn moeder regelde bij mijn vader dat ik er een zou krijgen als we een grote prijs in de wacht zouden slepen. Ook wij hebben toen overal gezocht, net als duizenden mensen overal om ons heen. Mijn vader keek op de gekste plaatsen maar we vonden niks hoor. Die trein kwam er toch: eentje van Triang, met Sinterklaas.

Fred | 5-6-2013
Die stapel stenen waar hans Kindt het over heeft herinner ik me ook nog heel goed.
Samen met Michael Beelen en nog een klasgenootje ene Theo ?? vochten we als leeuwen op die stapels bakstenen met zelfgemaakte houten zwaarden.

Fred | 5-6-2013
Wij woonden aan de Drapeniersgaarde . Hoewel ik dus niet vlak bij de leyweg woonde kwam ik er als jochie van 9 of 10 jaar toch best vaak op de fiets.
Ik herinner me dat er wielerrondes waren en dat er vanuit daar ooit eens iets van een massale speurtocht is geweest naar waardebonnen o.i.d. die dan in de buurt van de Leyweg verstopt waren. Honderden mensen kwamen daar op af en ik zie ze nog zoeken onder auto`s tussen struiken in portieken en weet ik veel waar.
Ik heb altijd gedacht dat ik die avond tussen het publiek mensen iets hoorde roepen over dat President John Kennedy doodgeschoten was, maar daar zou ik mijn handen niet voor in het vuur durven steken dat het juist op die dag was.

Een andere herinnering is dat ik mijn allereerste "diefstal" pleegde bij V&D.
Ik had een dag voor het delict een plastic raketje gekocht bij V&D waar je klappertjes in kon doen, die gooide je dan in de lucht en op de grond neergekomen knalde dat ding dan. Alleen die van mij knalde iets te goed en
de top vloog er af met als gevolg dat het veertje wat erin zat zoek was geraakt.
Ik de andere dag naar de V&D om zo`n veertje te jatten. Na eerst de kust verkend te hebben besloot ik zo`n klappertjes raketje ter plekke te demonteren om het ontbrekende onderdeel , het veertje dus, achterover te drukken. Alles verliep volgens plan en ik was bijna klaar met mijn sloopwerkzaamheden, totdat een norse mannenstem riep; "ik zie heus wel wat je doet hoor!!!" . Mwhaaaaa!!!!!!!!!!!! BETRAPT. Ik bleef toch koel en langzaam sloop ik bij de vitrine vandaan om vervolgens rap de benen te nemen.
God straft.
Niet lang na dit incident was ik bij een winkel aan de Leyweg om iets te kopen. Buitengekomen wou ik mijn fiets van het slot doen maar miste de fietssleutel. Overal gezocht maar de sleutel was nergens meer te vinden.
Het vroor dat het kraakte buiten. Ik besloot om mijn fiets dan maar op te tillen en ben zo van de leyweg naar de Drapeniersgaarde gelopen.Een regelrechte marteltocht.
Thuis gekomen waren mijn handen bevroren en ik huilde tranen met tuiten, en ik zal nooit vergeten dat mijn lieve moeder mijn bevroren knuistjes pakte en zei stop ze maar onder mijn armen daar is het lekker warm.

Verder herinner ik me dat koningin Juliana op een avond de bioscoop aan het einde van de Leyweg kwam openen. Aan de gevel van de bios hing een enorm bord met daarop de afbeelding van Lawrance of Arabia, de volgens mij allereerste film die daar gedraaid heeft.

Ook herinner ik me een TV opname vanuit de kerk aan de leyweg.
Hans Kindt | 23-3-2013
Ik kwam in de Paasvakantie 1959 in de Gaarde wonen (najaar 1961 al weer naar de Pachtersdreef verhuisd). Tussen de flats was een open ruimte waar we konden spelen en die was nog niet bestraat. Daar werd net voor de zomervakantie een begin mee gemaakt maar door de bouwvakvakantie lag dat geruime tijd stil. Er lagen dus hopen baksteen onbewaakt en onbeheerd voor ons huis en tjonge, wat kon je daar prachtige forten van bouwen om een paar weken mee te spelen. Het weer was meestal prachtig en zo hadden mijn moeder en de moeders van buurvriendjes geen omkijken. Met klapper- en waterpistooltjes, plastic zwaarden en hier en daar een stok uit bouwerijen hebben we op die zelf uit de bakstenen opgetrokken fortificaties heel wat avonturen beleefd. Ach kassian, het is voorbij!

Hans Kindt | 23-3-2013
Arnold: ik heb de tijd nog gekend dat de Erasmusweg tussen de Leyweg en de Loevensteinlaan nog niet was doorgetrokken. Op weg naar school (Guntersteinweg) kon ik over een kolengruispaadje langs een kleine vaart waar allemaal plezierbootjes lagen. Vooral bij mooi weer waren daar wel eens mensen op en werd ik bijvoorbeeld door een enthousiast en nieuwsgierig hondje begroet. Ondertussen droomde ik ervan om in plaats van naar school te gaan op zo`n bootje over onbekende wateren door Nederland te varen, `s nachts heerlijk slapend in zo`n kajuitje. Dat paadje en die bootjes zijn daar nu ook niet meer (de mensen die er toen op waren waren toen dertigers en moeten dus nu minstens halverwege de 80 zijn. Ook ging ik in die tijd met mijn vader 2x mee om in Doorn e.o. een camping te bezichtigen en plaatsen te reserveren. Met de brommer om 4 uur `s morgens weg (vond ik minder) maar bij Zoetermeer (waar toen nog veel boerderijen stonden) had ik al het gevoel dat we op het platteland waren (moet je nu om komen! ). Het was schitterend weer, het rook heerlijk en de insecten kwamen soms langs zoemen. Pas in de buurt van Utrecht leken we weer even in stedelijke omgeving te komen en daarna volgenden de bossen. Onderweg natuurlijk wel een ijsje en friet, dat maakte het lange zitten achterop die brommer wel goed.

Arnold van Dam | 23-3-2013
Ja Hans Kindt, dat waren mooie plekken om als kind rond te zwerven! Vooral ook tussen de kassen achter de Leyweg. Ik ging er vroeger vaak vissen met mijn vader en oudere broer. Vooral veel paling vingen we daar! Er was zo`n soort kolengruispad dat langs de fabriek van Vredestein liep, aan de overkant van een brede sloot. Ergens halverwege had je dan nog zo`n hoog "kippenbruggetje" waar je over kon. Daar zaten we altijd te vissen. Later kwam aan het begin van dat pad, bij de Leyweg, een hele grote bult zand te liggen. Ook daat heb ik nog gespeeld. Het werd later een bouwerij en toen werd op die plek Ziekenhuis Leyenburg gebouwd. Het ziet er nu allemaal wel wat anders uit!

Hans Kindt | 26-2-2013
Ach kassian, het is voorbij, die schone tijd komt nooit weerom. Ik heb op Internet de locaties tussen de kassen van Wateringen bezocht. Onherkenbaar met al die woonwijken nu. Ik zwierf er altijd rond, vooral tijdens zomervakanties voordat ik met mijn ouders ging kamperen. Maar op weg van school naar huis (vooral op zater- en woensdagen als ik de tijd aan mezelf had) dan liepen er tussen de Melis Stokelaan en de Zichten zelfs nog koeien in de wei en ik vond het prachtig om tussen die beesten door te lopen zodat ik ook wel eens in de koeienvla trapte). Niets meer van terug te vinden! Ik kom op deze website van HTMfoto heel wat melancholie tegen. Wat zou ik nog eens graag door al die plekken zoals ze toen waren heen willen zwerven. Maar helaas kan dat alleen nog maar in herinnering.

Arnold van Dam | 26-2-2013
@John Schreuder: Niet te geloven wat ik van jou lees over de Eurocinema, dat je moeder er werkte en dat je vaak op woensdagmiddag een film zag. Ik was daar vaak bij! Wij waren indertijd bevriend en zaten ook bij elkaar in de klas op de Burg. de Monchyschool aan de Steenwijklaan. Ik woonde zelf ook op de Steenwijklaan en jij, dacht ik, op de Melis Stokelaan? In ieder geval ben iki heel vaak met jou samen naar de Eurocinema geweest en ik weet nog dat je moeder daar werkte. In de pauze kregen we vaak snoep of een ijsje van haar. Wat leuk om dit hier weer terug te lezen! Zit je ook op FB?

T.Smidt | 16-2-2013
Ow ow Den Haag, waar ben je toch gebleven? ! Heb met plezier 25 jaar lang in de Tubbergenstraat gewoond, zijstraat van de Leyweg, met Toetenel op de hoek. Mijn ouders hebben er nog wat langer gewoond. Altijd gezellig met z`n allen in de tuinen zitten als het zomer was. Maar natuurlijk onze Leyweg! Bios EC en V&D (waar altijd wel een stuiver op de grond bij de kassa`s lag, zodat je weer een zakje zwart/wit konden halen bij de drogist). De HEMA, waar ze met de Pasen echte kuikens te koop hadden in zo`n vitrine, wilde ze altlijd allemaal kopen! Rolschaatsen achter het postkantoor of bij Hoze of bij de Eekhoorn. Heb op de L.Roggeveenschool in de Tinaarlostraat gezeten. Oja, niet te vergeten de Kermis, bij de MTS op het plein. Was een gezellig tijd daar toen het er nog leuk uitzag! Helaas is daar niets meer van over, JAMMER !

Peet | 8-1-2013
Toen was de Leyweg nog gezellig en leuk.

Ruud | 11-8-2012
Wij hebben van 1969 tot 1974 op de Leyweg gewoond, we hadden daar een 2-kamer flat die te klein werd anders waren we nooit weg gegaan.
Gezellig, even boodschappen doen, alles bij de hand, een nachtfilmje pikken, hebben we vaak gedaan. wie weet nog dat de voorloper van de McDonald n.l.
Mr. Makkie op de leyweg zat vlak bij de Hema. Daar hebben we onze 1e Hamburger gegeten.

john schreuder | 19-5-2012
tomaten plukken bij de kassen leyweg nu houtwijk . eigennaar woonde op de veenendaalkade . daar om 10uur koffie halen voor de hele ploeg . en tot het einde meegemaakt alle tomatenplanten er uittrekken en het barste van witte vliegjes was toen bezeten van vissen en was er daar vaak . oja een grote schoorsteenpijp stond daar maar nooit echt begrepen waar dat voor was iemand ?

Hans Kindt | 16-5-2012
@John Schreuder. Of zoals een met het oude Nederlands(ch?? Indië zeer goed bekende vriend een jaar of 40 geleden met sterk Indisch accent lachend zei: "Adoe meneer, tempo doeloe alles beter: Belanda (Nederlander) nog toehan (heer & meester) en cent nog gulden! "

john schreuder | 10-5-2012
mijn moeder werkte in de euro cinema en was daar als kind in huis .. ging vaak de operatuur helpen met film banden verwisselen en op de hand terug spoelen later was er een soort machine voor gemaakt maar dat ging vaak fout en de film brak of werdt een prop lol .. paaseieren zoeken in de zaal met pasen echt een groot familie gevoel .. best wel veel films werd er daar gedraaid ... patton . elcid . battle of the buggle . benhur . sound of music . the great race . de 10 geboden . lawrence of arabia . 55 dagen peking . knots gekke kerels in hun vliegende kratten . d.r zjivago . west side story . tora tora . irma la douche . enz . kinder voorstellingen . winnetou . the 3 stooges . dikke en de dunne . tom and jerry . enz . nacht films . james bond . tiroler films . enz . ochtend films . dieren films en documenterens enz .. mis die tijd of was alles vroeger beter

Mario Notting | 23-1-2012
Mooi uitzicht op de V&D. Kiosken staan er nog niet, wat een open ruimte. En ja Crama, jij zal de Gall&Gall best weten :-)

Hans Kindt | 7-1-2012
@Rien. O ja, al dat zwerven door de bouwerijen was ook een onderdeel van mijn zorgeloze jeugd. Hoewel, zorgeloos? Roekeloos was dat ook wel eens! Ik vond daar een prachtige pvc-buis waar een stuk van was afgebroken zodat er een vlijmscherpe punt aan zat. Een prachtige speer dus en dat in de tijd dat Ivanhoe op TV was. En de juf op school had het uitgebreid gehad over de Hoekse en Kabeljauwse Twisten dus daar trok Ridder Hans met zijn prachtige speer ten strijde. Ik stak een paar keer in de grond, maar dat deed ik lopend en op een gegeven moment zag ik niet dat mijn rechterbeen in de weg zat: TJOEP! De "speer" ging er flink in. Bloedend als een rund rende de dappere ridder naar huis (Pachtersdreef) waar mijn moeder mij voorlopig verbond en mij samen met mijn broer naar de dokter bracht die er niet van verblikte of verbloosde en de wond (ter grootte van een gulden) hechtte.Het lidteken is tot op de dag van vandaag op mijn knie zichtbaar (53 jaar later). Wel overwon de dappere ridder die nacht zijn panische angst voor onweer. Mijn ouders waren die avond op visite en de buurvrouw kwam regelmatig kijken. Ik was nog zo in "shock" van het speeravontuur dat daar al mijn aandacht naar uit ging. Toen de buurvrouw kwam kijken werd ik wakker en ging het buiten erg tekeer. "Hé, ik ben niet bang!" dacht ik. "Daarna bleef ik een poos wakker en dacht ik "ben ik daar nou al die jaren bang voor geweest?" IVANHOE!!!!

ricardo | 7-1-2012
nu anno 2012 zit opticus nog steeds op de zelfde plek

jan de haas | 6-1-2012
Ik herinner me dat er in V&D Leyweg bij oplevering een tijdcapsule was geplaatst die pas over honderd jaar (dus ca. 2060) weer open mocht. Daar zaten allerlei eigentijdse apparaten (zoals een Philips TV in). Die fascineerde me mateloos. Weet iemand of-ie er nog is?

Ik woonde indertijd aan de Wolweversgaarde. Aan Vrederust/Morgenstond bewaar ik de fijnste jeugdherinneringen. Al dat gezwerf over bouwterreinen; al die dynamiek!

Hans Kindt | 6-12-2011
Eind jaren 50 bestond Wateringseveld uit kasgebied. Ik ging er als jongen van 9 op zaterdagen en tijdens vakanties fietsen en kwam dan vaak met letterlijk van de veiligwagen of uit kistjes gevallen vleestomaten thuis. Niks meer te vinden van die kassen, alles is huis geworden
Voor koeien en paarden hoefde je ook niet ver weg in die tijd: ook allemaal weg!
Rien: in Euro Cinema draaiden o.a. ook de films van Winnetou, Dr. Zjivago en Tora, tora, tora!

Rob S | 4-12-2011
Ik kwam in 1954 in de Lonnekerstraat wonen was toen nieuwbouw. Waar nu V&D is stond een oude boerderij en er lagen grote rode heuvels met gemalen puin uit Bezuidenhout wat gebruikt werd in de nieuwbouw muren.
De Leyweg was een smal pad met sloten en velden met klaprozen
Later op de Leyweg veel rond gehangen bij van Santen de automatiek met dikke Janie achter het loket. Ook de diverse jeugd bendes als Sharks en Plu en Gele Slang meegemaakt en vechtpartijen !!!. Ik zat op de LO school in de Tinaarlostraat en Zuid Larenstraat.
Ook als uitsmijter gestaan bij de Eekhoorn met de opkomst van Q 65 en Rene and his Alligators.
Erg veel meegemaakt in deze mooie buurt..............maar zelden kom ik mensen uit deze periode tegen!

gr
Rob

John van den Berg | 4-10-2011
Mijn vroegste herinnering aan de Leyweg is een asfalt weg net 3meter breed van af de brugover de Loosduinsevaart tot aan de Noordweg met aan beide kanten een sloot met soms een koolas zijstraat die naar de voet balvelden waar later Houtwijk op is gebouwd richting Loosduinen met weilanden hier en daar een boerderij en wat broeikassen ,er was een kazerne van de militaire politie en een open luchtschool. Er is sinds dien wel een beetje verandert alleen de route is het zelfde gebleven geen koeien meer .

Dawn | 2-10-2011
Ik zat in de jaren 50 op de openbare lagere school in de Tinaarloostraat. Ik ging vaak naar de Eekhoorn.
Het was een rolschaatsbaan bij de oude gashouder aan de Leyweg waar ik met vriendinnetjes ging rolschaatsen voor een kwartje.
In de jaren 60 ging ik daar op zondagmiddag dansen. De Golden Earrings zijn hier o.a. begonnen met optreden.
Ik woonde in de Lonnekerstraat.

TJ | 5-5-2011
Ik herinner me dat ik net naar Den Haag was verhuisd eind jaren '90. Ik woonde bij het centrum. Ik fietste over de Hengelolaan. Vlakbij het zuiderpark vond ik het nog wel ok, maar hoe verder ik fietste hoe trootelozer de omgeving. Ik vond de leyweg enorm onoverzichtelijk, onhandig& gevaarlijk. Ik herinner me dat ik een heel naar gevoel in mijn buik kreeg van de troosteloosheid van deze wijk. Eind jaren '90 was het er al goed mis. Jammer dat de verbouwing niet heeft gewerkt, maar voor de verbouwing was de sfeer al grimmig. Laten we hopen dat de toekomst iets mooiers brengt...

Peter Crama | 30-3-2011
Volgens mij was dat fastfood restaurant van zanten, of ben ik nu verder terug in de tijd?? Hij zat op de hoek leyweg, wapserveenstraat volgens mij waar nu de gall&gall zit.

Nell | 18-3-2011
Ik woonde op de Steenwijklaan en ging naar school aan de Oosterhesselenstraat/Maartensdijklaan. Ruim een kwartier lopen. En op de Leyweg je aden inhouden als je langs Toko Toet liep, dat "stonk" zo naar trassie.
Nooit gedacht dat we dat later lekker gingen vinden.
Bij de opticien op de hoek heb ik door de jaren heen diverse kinderbrillen aangepast gekregen.
Toen Euro Cinema werd geopend stonden we rijen dik langs de Leyweg omdat de koningin kwam. Zoefff, weg koningin. In de etalages stonden foto's van die eerste film Lawrence of Arabia, voor een prijsvraag. Vanwege die eerste film heette de foyer ook Lawrence Corner.
De komst van V&D was echt een belevenis. Een echt groot warenhuis op loopafstand. Als de kinderbijslag binnen was en we kleren nodig hadden schoot mijn moeder met grote snelheid door de kledingafdeling met zes kinderen erachteraan.

ben | 15-3-2011
roger ......weet niet of je dit nog keertje zal lezen joe reactie komt uit 2009

............maar volgens mij hete die fastfoot restaurant WIMPIES of zoiets het was wel een van de eerste fastfoot restaurant van nederland rond 1976.
en de chinees was er ook al.....vlak bij de bibliotheek in die hoek.
dat was wat hoor chinees halen in de jaren 70 kwam bijna nooit voor,zal dit nooit vegeten.......wereld jeugd gehad......altijd voetballen buiten.....fikie stoke..... met oud en nieuw autobanden rookte fijn kerstbomenjacht ...........precies wat harry jekkers zong

Robbie Verhagen | 15-3-2011
Ik ben van 1953 woonde op de Dedemsvaartweg t.o de volkstuintjes. Koeien en een vijver voor de deur waar we vlotje vaarden. Tussen de gietenstr en gasseltestraat een rolschaatsenbaan. De Wapstad waar we naar de treinjes stonden te kijken. Sinds een paar jaar weet ik dat het Jamin is, toen noemde het Cjamin waar we heerlijke ijsjes aten. De automaticsnack op de Leyweg met bami en een nasihap. Voor 35 cent op woensdagmiddag in de Adventkerk film kijken ik zat daar ook op het kleuterschooltje. Mijn moeder werkje op het naaiatelier bij V&D. Nog naar de sleutel gezocht bij de opening van V&D. De verkeerstuin waar we verkeersles kregen. Was nog klaarover op de Hengelolaan met zo'n pannekoek. De chauffeur van Minister Luns die in een zwarte Dodge reed woonde in de Oosterhesselenstr. De kerstbomenvervranding achter de kerk was indrukwekkend. Een buurt bioscoop de Eurocinema die door de koning geopend werd. Voor mijn gevoel hebben hier alleen " The Sound of Music, Ben Hurr, The Great Race en Laurens van Arabie gedraaid". Zo heb wat heriineringen opgehaald. Een erg leuke tijd.

Gerard M | 30-1-2011
Als echte hagenaar en woonende in de Leggelostraat bij de Steenwijklaan gedurende de jaren 1961 hebben mijn vrouw en ik altijd gezellig gewinkeld op de Leyweg' ook mijn vrouw werkte bij V&D en vondt het wat gezellig in die buurt. De omstandigheden veranderde snel in Nederland en dat was de reden dat we emigreerden naar Seattle, Washington. USA. In October 2010 ben ik persoonlijk eens gaan kijken of de Leyweg nog bestondt en helaas was alles veranderdt en kreeg het even moeilijk, het leek of ik in een heel ander land terecht kwam, wat een schok. Jammer.

John Ammerlaan | 25-1-2011
Mooie foto's van pure nostalgie. Woonde van 1954 tot 1963 in de Oosterhesselenstraat (nr 259), maar die portiekwoningen en de flats ertegenover bestaan al niet meer. Ging naar de Kardinaal de Jongschool aan de Tinaarlostraat. Dedemsvaartweg was toen einde Den Haag, daarachter begon het Westland met zijn kassen, in de vaarten daar veel wezen vissen.
Bekende namen uit die straat: Families Bieler (249) Wolf (255)Toetenel, Robinson

Dik | 7-12-2010
Nostalgie is altijd leuk.
Heb zo'n 23 jaar aan de Leyweg gewoond.
Heb o.a. het ziekenhuis zien bouwen, maar ook het winkelcentrum op de Leyweg zien ontstaan zoals op de fotol Ldeuk al die ouwe auto's.
Terugkijkend op een tijd waar nog sprake was van vernieuwing die je bewust meemaakte en de zin van je bewust zijn van diengen en er plezier van hebben.
Minder vluchtig als alle vernieuwing vandaag de dag. 't grappige is overigens dat mijn ouders dat destijds ook zeiden wanneer ze terugkeken naar hun jeugd. In die zin verandert er kennelijk ook weer niet zo heel veel in de beleving van mensen. Mijn vader leeft nog, kun je nagaan hoe groot het gat is tussen zijn jeugd herinnering en alles wat zich hedendaags om hem heen voltrekt. De kolenboer met paard versus "aard-verwarming" die nu wordt aangelegd op de Leyweg (de containers zijn net weer weggehaald).
Altijd leuk al die verschillen tussen toen en nu.
Ben zelf overigens al weer een aantal jaar weg uit Den Haag. Woon alweer een hele tijd landelijk; zeker niet verkeerd. Den Haag is veel rommeliger, onpersoonlijker, duurder en armoediger. Maar; niet minder leuk!


Paula | 19-8-2010
Ik woonde in de Oosterhesselenstraat op 419 tegenover een school, waar ik nog 2 jaar naar school ben geweest i.v.m. ruimte tekort op de St. Ceciliaschool aan de Maartensdijklaan, ik was 8 jaar toen Vroom en Dreesman gebouwd is. Ik ken ook van Santen de Automatiek, waar je nog voor een dubbeltje en kwartje wat kon trekken.
Jamin op de hoek van de Oosterhesselenstraat, een schoenmakerij, Opticus en de Apotheek ernaast. Robol, de Bata, Slot, Lensvelt Nicola etc., Ik heb tot ik 22 jaar daar gewoond en was daar vanavond en zag dat alles weggesloopt is.
De Oosterhesselenstraat, met daarachter de Dieverstraat, Norgstraat, Wapserveenstraat, alleen het oude PTT gebouw staat tussen alle nieuwbouw, waar is mijn jeugd gebleven?
Tikkertje in de gemeenschappelijke achtertuin, spelltjes aan de overkant op het schoolplein. Buren Fam. van Dijk, Fam Snijders, Fam. Simons, Fam. Witteman, Fam. Hoogboom, Biever, Jansen, de Kok. de Vries etc.

ELZET | 12-6-2010
Leuk dat de Leyweg nog steeds bij zoveel mensen leeft.
Heb zelf ook mooie herinneringen aan de tijd dat ik er woonde.
Kwam (als niet Hagenaar) echter enige tijd geleden tweemaal op een dag in het vernieuwde winkelcentrum. De eerste en de laatste keer. Wat een armoe ! Het enige wat er nog is zijn telefoonzaken en veel zaken zijn alweer gesloten. Het voelt koel en ongezellig aan.
Dan nog de vraag welke malloot het verzint om een doorgaande weg af te sluiten door er een winkelketen op te gaan bouwen.
Mij zien ze er in elk geval nooit meer

patrick | 12-6-2010
wie heeft er foto`s van de leyweg en de omliggende straten ???
vooral de wapserveenstraat en hoogeveenlaan ????????????
email-adres bekend bij webmaster

Delftenaar | 11-5-2010
Zelf heb ik bijna 10 jaar in de Wapserveenstraat gewoond. Als het goed is, is dat huizenblok nu ook tegen de vlakte. Eerst was het gezellig, omdat de Leyweg goed bereikbaar was, net als de Henglolaan. Tegenwoordig, met het busstation(netje) is het één brok ellende. Er zouden gewoon verkeerslichten moeten komen. Is veiliger en ook lijkt het me voor buschauffeurs prettiger, want die moeten tijdens een dienst ruim 25 keer voorrang verlenen met de nodige vertraging vandien.

Nee, ben blij, dat ik daar niet meer vaak kom. Als het in oude staat was gebleven, had ik er wel willen wonen, maar nu niet meer. JAMMER!

dAb | 11-5-2010
Inderdaad heer Voogd: de Heer G.H. Batterman woonde in de Ligusterstraat op 79 en hij was de voorganger van Jan de Jong, dus zeg maar (onder)-Chef over de drie zogeheten Depots bij/in de Remises FH-LB-SCH. De Depotchef van 's Gravenmade was de Heer A.J.C.M. Post en van Maaldrift de Heer F.O.W Grabijn. De voorganger van de Ing. J.A. van der Heiden als Chef Centrale Werkplaats en Materieel was de Heer W. Neumann Sr. Voorts was de Depotchef van Scheveningen: M.J. Voerman; van de Lijsterbes: J. Verboom en van de Frans Hals: (voor plv. Hr. Post) M. van Kooperen, en medio 70-er jaren werd Dick Voogd :-) Depotchef aldaar, alvorens (en dus later) in de Remise Zichtenburg, nadat die daar gebouwd zou worden. Ook het gezang van zijn vrouw berust -- evenals diens bedachtzaamheid en 200-expertise -- op ware gronden.
D.A. Borgdorff

Charles Voogd | 11-5-2010
@heer Borgdorff
Was dhr. Batterman Chef van de Lijsterbesstraat remise? Hij woonde toch in de Ligusterstraat? Hij kwam vaak bij ons thuis omdat mijn vader zijn kapper was. In mijn herinnering was Batterman een zeer bedachtzame man, die gek was op klassieke muziek en vaak naar het Concertgebouw in Amsterdam ging.
Mijn moeder ging wel eens met mevr. Batterman mee naar de Sound of Music ‘Maria Maria’ zingend als ze thuis weer de trap op kwam maar volgens mij gooide ze de melodie van West Side Story door de war met die van SoM…

Hans Kindt | 10-5-2010
Mijn eerste afspraakje met een meisje (Amerikaans blondje) was naar Dr. Zivago in de EC. Maar voor die tijd had ik er al het nodige gezien: diverse Winnetoufilms en natuurlijk The Sound of Music die er wel eeuwig leek te draaien. Ja die bioscoop is wel vervallen maar ik herinner me hem nog toen die er net stond. De tijd vliegt!

johan | 27-1-2010
was ik nog vergeten te melden, in de wapserveenstraat waren ook wat winkeltjes, als m,n moeder zei dat ik ff naar de Leyweg moest om bij de Appie happie wat de halen wat ze vergeten was ben ik altijd naar meneer de Bruin gegaan, dat was een klein kruidenniertje op de Wapserveenstraat naast een groenteboer, EMHA heette die zaak, de Appie Happie op de Leyweg had ik als kind een hekel aan, dat was zo,n kleine winkel waar het altijd een gekkenhuis was

johan | 27-1-2010
ik ben opgegroeid in de genemuidenstraat wat nu bentelostraat heet, grappig is dat die huizen er nog staan omdat vrijwel alle oude huizen verdwenen zijn, ik herinner me goed de kerstbomen jacht ,door al die tuinen heen slenteren op zoek naar kerstbomen die van de balkons naar beneden gegooid waren, snel wat eten in een fastfood tent wat naar een Amerikaanse staat genoemd was en is, is een tijd weggeweest op de Leyweg, zit nu alweer een paar jaar in dat nieuwe gedeelte bij de Melisstokelaan, wat eigenlijk nu het enigste is waar ik nu af en toe nog kom, helaas is de Leyweg naar de knoppen geholpen, we weten allemaal wel wie ik bedoel. Ik heb er een leuke jeugd gehad, denk vaak met een glimlach aan die tijd terug, o ja, het aanpakfestival op de Leyweg, was dat in 1989? Ze hadden toen met witte en blaue bakstenen een ooivaar in de stoep gemaakt, dat was tegenover de kerk als ik me goed herinner...

Nick | 27-1-2010
Aanvulling op m'n eerdere post:

@ Charles:
Het was de ambitie van de gemeente Den Haag om van het winkelcentrum Leyweg het tweede winkelcentrum van de stad te maken. Ook moest het winkelcentrum tegenwicht bieden aan In de Bogaard en tegelijkertijd ook bewoners van Wateringse Veld bedienen. Om dat mogelijk te maken was het dan ook de vurige wens van de gemeente Den Haag om lijn 16 langs het winkelcentrum te verleggen (over de Melis Stokelaan).

De Leyweg heeft deze ambities nooit waar kunnen maken, want In de Bogaard is voor veel inwoners van Wateringse Veld een stuk dichterbij dan de Leyweg. Ook het winkelaanbod bij In de Bogaard is uitgebreider dan op de Leyweg. Als je nu over de Leyweg wandelt zie je veel lege winkels en winkels die nooit in dit winkelcentrum zijn beoogd. Een belangrijke reden daarvoor is waarschijnlijk dat de metamorfose van het winkelcentrum niet synchroon liep met de metamorfose van de buurten er omheen.

Nick | 27-1-2010
@ Hans (Zoef):

De straten die je bedoelt zijn de voormalige Oosterhesselenstraat en Wapserveenstraat tussen de Leyweg en Loevesteinlaan én de Genemuidenstraat tussen Leyweg en Dedemsvaartweg. Omdat het stadsdeelkantoor in de Genemuidenstraat staat (nog steeds totdat het nieuwe pand op de locatie van de voormalige MTS gereed is) is er destijds gekozen om de Genemuidenstraat aan de andere zijde te vernoemen in Bentelostraat.

@ Charles:
Op de plek van de voormalige Eurocinema/Bart Smit-locatie is een plan ontwikkeld om hoogbouw te plegen (uit m'n hoofd een gebouw van 9 etages). Dit zou binnen afzienbare tijd moeten gaan gebeuren. Of dat nog steeds zo is (met het oog op de perikelen in de bouw en daarmee gepaarde financiering door de recessie), weet ik niet.

Hans (Zoef) | 27-1-2010
De kruisende doorgaande straten van vroeger hebben van en naar de Leyweg ook verschillende namen gekregen.

Charles | 26-1-2010
Onlangs hier geweest en zag dat de oude bioscoop er nog steeds staat, weliswaar in verval. Had gedacht dat ie inmiddels gesloopt was omdat men nieuwbouw voorzien had op deze plek. Kennelijk niet doorgegaan, weet iemand wat nu de plannen zijn voor deze lelijke betonkolos, heb er geen ander woord voor gezien de huidige staat.
En het nieuwe winkelcentrum Leyweg: zoals ik het zag lijkt het erop dat die "ertussen gepropt" is De zijstraten lopen nu allemaal dood tegen dit winkelcentrum, daar lijkt niet over nagedacht te zijn.

Haglibber | 21-12-2009
Natuurlijk de bioscoop...met "The sound of music".
Verder aan de rechterkant voorbij de Vledderstraat was een patattent.
In een tussenuur waren we er met een grote groep regelmatig te vinden.
Ook stoffenhandel Toetenel deed er in die tijd goede zaken.

D.A. Borgdorff | 20-12-2009
De heer Batterman ging idd gepensioneerd, en na zijn hersenoperatie: samen met zijn vrouw, zeer frequent naar die grote Euro-Cinema Bios aan de Leyweg 910, tegenover dat fijne restaurant COQ-d'OR op Leyweg nr. 533 gelegen aan de "andere" kant. Collega Batterman was toen ik in dienst trad al gepensioneerd als Chef-deskundige van m.n. de 200-serie: *Zwitsers*, en onderhield vroeger contacten met het Ingenieurs-bureau Gebr. Van Swaay, welke (naast deze 16 HTM-wagens) tegelijkertijd ook voor de Elektrische Installatie van de (tien) 1000-serie NS-Locs garant stond, en mede als onderleverancier van de Engelse Parkinson-Crompton installaties in de HTM-deel-serie MW 250-261-275 met sterke motoren.

Lydia | 20-12-2009
Die vrouw die zo vaak naar de Sound of Music was geweest, dat wat mijn oud tante Wil Batterman. Een zus van mijn opa. Waarom ze zo vaak ging, geen idee. Maar omdat ze zo vaak was geweest, had ze vrij entree zodra die film weer ging draaien.
Ik weet me nog te herinneren dat als er een film draaide in de Euro Cinema, je buiten in een enorme stond te wachten.

busgek | 13-11-2009
Lawrence of Arabia was de openings film van Eurocinema en was koningin Juliana daar om het te openen met Omar Shariff en dat in zomaar in een wijk in Den Haag en ja er was een vrouw in de Willem O'duys show die zei dat er alle Sound of Music had gezien(100? keer), daar zijn ze volgens mij aan ten gronde aan gegaan, 1 film maand na maand

Rene Marquard | 8-11-2009
Ja, we zijn het er allemaal over eens, Den Haag is veranderd. Ik heb zelf 29 jaar gewoon aan de Coevordenstraat. Een volksbuurt waarbij ik als kind altijd in de tuin aan het voetballen was. Het gras was bijna kaal, van het vele voetballen van de Haagse jeugd. Nu is het groen. De VEGE in de straat (nog zo'n echte buurtwinkel) Een aantal winkeltjes in de Leggelostraat. Ik was lid van de vv VIOS. In 9163 heb ik nog de MTS zien bouwen, maar is nu ook weg. Ik bewaar de mooie herinneringen. Woon nu in Rijswijk.
ARM ARM DEN HAAG

LEO | 22-10-2009
@ HANS

Inderdaad ! Bedankt en iets verderop (waar later Gall en GALL zi(a)t
had je de automatiek van EMS van SANTEN. een verzamelnest van de jeugd,
waartoe ik toen behoorde

Hans (Zoef) | 22-10-2009
@Leo:
Inderdaad zat daar een radio en TV zaak en ook daar heb ik de neonreclame geplaatst. Dat was voor Radio van der Horst. Iets verder naar het midden zat ook nog een filliaal van de Bata waar het grandioos fout ging bij het plaatsen van de tekst, omdat deze uit de takel viel. Gelukkig was er toen niemand onder de luiffel, anders waren de gevolgen niet te overzien geweest.

Koos W. | 22-10-2009
In mijn tijd, de 80er en 90er jaren, zat Skala ongeveer ter hoogte van de Wapserveenstraat (later Dalerveenstraat).

LEO | 22-10-2009
Rechts van foto 2 zat eind 50er, begin 60er jaren een Radio en TV zaak.
Weet iemand soms nog hoe die heet ?

meneer de witte | 19-10-2009
hier liggen mijn roots en de gelukkigste tijd van mijn leven !
wat is er met de leyweg gebeurd ?
ik loop er soms nog overheen omdat ik gewoon moet voor mijn gevoel !
we kenden elkaar allemaal vroeger ! de een zat bij hovè en de ander bij de partners (panda ) en dan had je nog de lion dòr in de wapserveenstraat .
jammer dat de buurt om de leyweg kapot is gemaakt .
ik mis het zo de sfeer en de leuke mensen .
zelf woonde ik op de hoogeveenlaan . die hebben ze ook verwijderdt

mark | 26-9-2009
tja de goede oude tijd , dat was de leyweg echt zoals de leyweg hoort te zijn
ik vind het nu recht toe recht aan en ongezellig de leyweg van toen die had echt iets maar nu is het echt een grouwe bedoeling.
en de helft van de winkels blijven onverhuurd
wat moet je ingodsnaam met 2 filialen van kruidvat in een straal van 300 meter ? het gaat enkel om het vullen van de panden
nee dit is echt geen verbetering meer
vroeger kon je de leyweg over rijden naar het ziekenhuis
nu moet je via de loevesteijnlaan of via de dedemsvaartweg het is echt een on gezellig grouw winkelcentrum

joost | 17-9-2009
Op de eerste foto een Opel Olympia Rekord P1 (vanaf 1958), een Borgward Isabella Coupe, De derde staat net iets te ver weg om door mij te worden herkend.
Was een gezellige buurt. Nu heb ik er niets meer mee. Loop er rond als een vreemde. Jammer.
Via de bouwputten in het centrum maar weer terug naar Zoetermeer. Ach. De nieuwere generaties weten niet beter. Gelukkig maar misschien. Of wordt ik oud? (1947)?

Geurt Borsboom | 12-9-2009
Het 'tweetakt-geval" was een Lloyd. Een volkomen verdwenen merk. De Fords Thames waren respectievelijk een Ford Anglia (2-deurs) en een Ford Prefect (4-deurs). De Thames was een bestelwagenuitvoering van dat type. De Anglia kreeg ik 1959/1960 het bekende model met de schuine achterruiy en de Prefect verdween toen van het toneel.

Roger | 12-9-2009
Kent iemand nog die hamburger tent die aan het begin van de Leyweg was, weet niet meer hoe je de naam schrijft: Mister Makki( mister mekkie).

erven sleeboom | 14-8-2009
Let eens op die mooie auto's.
2 x Ford Thames, Opel Kapitän, Mercedes. En links zo'n tweetakt-bestel-geval, welk merk?

tiktak | 14-8-2009
Wat dacht je van de flim marathons, incl ontbijt en
niet te vergeten lauwrens van Arabieren.

robert55 | 14-8-2009
Er was ooit een bericht in de krant over een mevrouw die the Sound of Music 1000 keer [misschien een nulletje minder] had gezien. Uiteraard in de Eurocinema

Rien | 14-8-2009
Ik ben 7 x naar de bioscoop geweest n.l.
El Cid, Ben Hur, The Great Race, The 10 commentmens, 55 Dagen Peking, Die knots gekke kerels in hun vliegende kratten en The Sound Of Music.
Of hebben er meer films gedraaid in Euro Cinema?
Mooie bioscoop met fantastiesch geluid voor die tijd.
Mijn vrouw woonde in onze verkeringstijd in de Coevordenstraat dus even om de hoek naar de film. Gezellige tijd eind 60 begin 70er jaren.

dk | 10-8-2009
Leuk om oude fouto's terug te zien. Heb hier heel wat uurtjes versleten met winkelen en
rondneuzen en rondhangen (tegenwoordig noemen ze dat hangjongeren). Wat busgek schrijft herken ik. Heb heel wat grammofoonplaatjes geluisterd en gekocht in V&D. Je had vroeger ook veel leuke andere zaken zoals Fred Jasper. Echt heel bijzonder was dat overigens allemaal ook weer niet; het is meer de nostalgie die de herinnering leuk maakt. Ook leuk om de relatieve rust en oude auto's terug te zien. Inmiddels ben ik alweer geruime tijd weg uit Den Haag. De plek waar je je jeugd hebt doorgemaakt blijft altijd trekken. Maar ja; dat geldt denk ik voor bijna iedereen; ongeacht waar die plek is.

Stefan (Delft) | 5-8-2009
Vroeger was het erg knus op de Leyweg. Sinds dat Bruno Bruins (en zijn consorten / voorgangers) hier de nieuwbouw heeft weten te verwezelijken, is het een wezenloze hangplek voor criminelen geworden. 's Avonds erg slecht verlicht, waardoor de buurtbewoners (uit de nieuwbouw) ook niet meer vaak over straat durven. Trouwens. Doordat het winkelcentrum Leyweg er is gekomen, moest de hele buurt op de schop, om onooglijke nieuwbouw neer te zetten, waardoor de oorspronkelijke bewoners niet meer terug konden, omdat deze nieuwbouw meer dan dubbel zoveel aan huur kost. En te weinig huizen. Ja, de woningen moeten groter, omdat er (volkeren of gezinnen) meer mensen in moeten. FOUT!!!! Houd rekening met de oorspronkelijke bewoners. Maar toch, bedankt Haags Gajes (Gemeenteraad!). Dankzij jullie woon ik nu lekker rustig in Delft. Veel gezelliger dan de huidige Leyweg!

Leve de goeie ouwe tijd!!!! Maar... Den Haag gaat toch ten onder aan de gemeenteraad, die het trouwens wel verdient!

dekker | 1-8-2009
ik heb 17 jaar aan de leyweg gewoond, zat in de werkgroep van bewoners die tegen het huidige winkelcentrum waren. Er was inderdaad niets mis het het winkelgebied van toen al had men het busverkeer er uit kunnen laten. het was er altijd gezellig, veel leuke dingen te doen, als ik er nu kom(woon buiten de stad) schieten de tranen in mijn ogen! Bijna tien jaar hebben we dit plan tegen kunne houden, maar het ging niet meer. Nu staan winkelpanden bijna bij bewoners in de huiskamers en is voor menigeen het uitzicht ontnomen. het pand van de eurocinema staat te verpauperen, niemand doet daar iets mee. Laat een bios terugkomen en het verkeer weer gewoon er door. Datd e Leyweg halverwege ophoudt (te bestaan) is te gek voor woorden!

Lely | 22-7-2009
Er was niets mis met het oude winkelcentrum op de Leyweg. Was ook goed bereikbaar met de fiets, auto en de bus. Voor de voetgangers was ook voldoende ruimte. En het was leefbaar. Elke vernieuwing is geen verbetering! Wat mij betreft mag de oude Leyweg terugkomen.

Frank Faber | 22-7-2009
Jaaa, de Euro Cinema, daar heb ik ooit lang geleden the Sound of Music gezien en ongetwijfeld vele andere films.

Charles | 22-7-2009
De foto's deden bij mij al vermoeden dat ik deze omgeving zou moeten kennen. Tijdens het lezen van de reeds geplaatste reacties werd mijn vermoeden bevestigd. Euro Cinema was nl de werkgever van mijn vader en ja daar kwam ik als kind natuurlijk nogal eens. Opmerkelijk is toch wel de naam v.d. bioscoop, immers destijds had nog nooit iemand gehoord van de Euro (als munt). Als wij met z'n allen daarheen gingen dan deed mijn moeder inkopen in het winkelcentrum aan de Leyweg.
En verder woonden mijn opa's & oma's in de stad, aan de Prinsengracht resp. Isingstraat.
Mijn oma & opa die aan de Prinsengracht woonden, daar kwam ik graag. Het verkeer daar boeide me, al was het niet zo dat ik toen al echt interesse had in trams ofzo. Haar toenmalige woonadres ligt vrijwel gelijk met de ingang v.d. tramtunnel richting CS.

Clazien Zuyderwijk | 19-7-2009
Ben op de Leyweg geboren op 1 april 1943.Hadden daar een tuinderij.Was toen nog geen flat te bekennen.Toen ik 10 jaar was zijn wij verhuist met onze ouders naar Gelderland.Maar ben er regelmatig nog terug geweest,en herkende er niets meer van.Heb ook nog veel familie in Wateringen wonen.
Want Zuyderwijk komt er veel voor

Pietjebel | 9-2-2009
Het 3e flatgebouw links op de foto heb ik met mijn gezin 40 jaar gewoond
tot grote tevredenheid van ons alle nu zijn wij mijn vrouw en ik verhuisd in 2005, naar het Wateringse Veld.
Door de sanering en sloop van de wijk ging het bepaald niet op vooruit.
Maar gezegd moet het was toen der tijd een geweldige buurt met veel winkels
en altijd druk en nogeens druk.Vooral tijdens de feestdagen zoals Kerstmis en Pasen of St. Nicolaas organiseerde de winkeliers vereniging altijd geweldige evenementen.

Hans (Zoef) | 8-2-2009
Die teksten van Opticus en er naast van Roobol heb ik er destijds nog geplaatst. Opticus zit nog steeds daar op de hoek, de tekst is enkele jaren geleden vervangen.

ad | 8-2-2009
nu is het een windtunnel geworden sinds de laatste verbouwing

Busgek | 8-2-2009
Ja joh, dat was me wat, een echt winkelcentrum. Ik woonde er vlakbij en kocht er mijn eerste Golden EarringS plaatje en V&D had ook een goede platen afdeling, hoefde je niet helemaal naar de stad.(met de 28, druk, druk) Onze buurman was filiaalchef van de HEMA, die lag richting Melis Stokelaan. Op deze foto's bestaat de Euro Cinema nog niet. Eerst was er een middenberm met gras en later werden dat parkeerplaatsen. Je had er echt alles.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3997


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!