Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Spaarneplein met Postcheque- en Girodienst
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Maarten | 6-7-2018
Op Facebook kunt u meer collega`s terugvinden. Oud collega`s Postgiro Spaarneplein

Kees de Ridder | 24-6-2018
Jacques Woltjes heb ik goed gekend en was naast "Gironees" in die jaren ook zeer geïnteresseerd in onze H.T.M. Maakte veel foto`s en publiceerde zelfs over onze trammaatschappij. Toog tussen zijn werkzaamheden met fototoestel in Voorburg naar het Kon. Wilhelminaplein om de aankomst over de weg van de eerst P.C.C.-trams te fotograveren. Ik ken hem van de afd. Rekening Courant, zaal C. en later werkte hij op afd. Automatisering van het C.A.D.M.-gebouw aan de Pr. Beatrixlaan. Ik heb zelfs zijn uitvaart destijds nog bezocht met mijn vriend en collega, Piet Boers

GS | 23-6-2018
Hebben degenen die in dit gebouw werkten ook herinneringen aan Jac. Woltjes die in de jaren 50-60-70 bij de PCGD gewerkt heeft?

Paula Heidema | 23-6-2018
Mijn vader L.Heidema heeft hier ook 40 jaar gewerkt. Is er nog iemand die hem heeft gekend ?

Joop Sanders | 31-5-2018
@Stephanie: de laatste uitbreiding moet in de 80er jaren van de vorige eeuw gebouwd zijn naar een ontwerp van de Rijksgebouwendienst (nu Rijksvastgoed) Directie Ontwerp & Techniek, afd. Architectuur en Bouwtechniek. Het bureau van de architecten ir. F. Groot en ir. R. ten Hove. Volgens mij was ten Hove de ontwerper van deze uitbreiding. Of Rijksvastgoed (Min. van Financiën) nog informatie in het archief heeft weet ik niet. Ik heb vanaf 1963 tot 1998 bij dit architectenbureau gewerkt maar was niet betrokken bij deze bouw. De bouwkundig projectleider en de bouwkundig medewerker zijn helaas al overleden. Succes met je speurwerk.

Stephanie | 30-5-2018
In het kader van mijn studie Bouwkunde, probeer ik het gebouw van de Postcheque en Girodienst te analyseren. Is er toevallig iemand die mij hiermee verder kan helpen? Wanneer is bijv. het andere deel (na de aanbouw van 1938) toegevoegd aan het gebouw en om welke redenen?

Kees de Ridder | 18-1-2018
In het jaar 2000 was ik aanwezig bij het sluiten van de bekende deuren van het Spaarneplein. De toen bestaande z.g. bejaardensoos is ook al ter ziele, maar mijn geheugen werkt nog
en daarom wil ik bij deze de Haagse lezers attenderen op dat juist deze week de 16-de januari het precies 100 jaar geleden is geweest dat de Postchèque en Girodienst ( de jeugd weet al lang niet meer hoe je het woord spelt! ) werd opgericht. Wie zal daar naast mij nog aan gedacht hebben?

Kees de Ridder | 15-11-2017
Het verhaal van Piet herken ik, ondanks dat het bijna 40 jaar geleden is. Trumpie heb ik gekend en moet als hij nog leeft ruim over de 80 jaar zijn. Dammy de Bie is een stuk jonger en daarmee heb ik nog gewerkt op het Tournooiveld na onze diverse fusies met NMB, RPS en GIRO tot ING.

Piet Bentvelzen | 7-11-2017
Ik heb bij de PCGD gewerkt van 1976 tot 1979. niet zolang dus! Ik werkte bij de afdeling Correspondentie in Den Haag. Eerst in een klasje in Rijswijk en daarne in de Vissekom bij het Rijswijkse Plein. mijn leidinggevende heette Trumpie! Is die bij jullie bekend? Ik werkte samen met o.a ene Yvonne en Dammy de Die. Nog meer oud correspondenten die deze site bezoeken?

Kees de Ridder | 8-9-2017
In mijn herinnering kan ik me alleen Joke van Veen herinneren, maar die kwam uit het Bezuidenhout, dus ik denk dat zij het niet is. Succes verder!

hans | 2-9-2017
Ben op zoek naar Joke , zij heeft gewerkt bij de girokantoor Beatrixlaan in Den Haag. Zij woonde aan de Alberthink thijmstraat op nr. 32,33 of 34 denk ik in spoorwijk. Ze heeft
op de vormingsschool gezeten in Scheveningen. ook had ze een oma wonen in Delft, en zij sliste een beetje.
Wij hebben elkaar in 1976,1977 nog gezien in de Theresiastraat in den haag. IK hoop op een bericht.gr
Hans

Angel Streur | 2-5-2017
Geachte lezers,

Als kind van Gerard Streur en Netty Janse beide gewerkt hebbende bij de GIRO en mijn vader en broer lid waren van GONA (voetbal tak) en mijn moeder ook bij een muziekgroep van het bedrijf. Heb ik goede herinneringen aan het Spaaneplein vooral sinterklaas feest, vakantie groepen, vakantiewerk en natuurlijk de lift .

Kees de Ridder | 10-3-2017
Ik heb er nog een paar: Tiny Elenbaas en Frans Sauselé ontmoet ik ook wel eens op de Loosduinse Markt!

Kees de Ridder | 15-2-2017
Als Tom Twigt niet lukt, dan vul ik dat aan met Dick Hoogen raad ( boven de 90 jaar ), Manta Lameer ( 90 jaar ) en Paul de Vos ( ongeveer 60 jaar ). Ik heb allen recent ontmoet. Zeggen ze ons nog wat?

Kees de Ridder | 21-1-2017
Roept de naam Ton Twigt nog herinneringen op bij oud-Gironezen? Ik zag hem vrijdag 20 januari 2017 op een bankje zitten, nadat hij Kees riep? Hij wandelt ook al 22 jaar lang na zijn Giro-jaren en was vooral bekend als het gezicht van de ontvangkamer aan het Spaarneplein. Nu 82 jaar oud!

Hansie | 14-8-2016
Hallo Kees,

Ik was van de eerste lichting die het nieuwe magazijn in Zoetermeer in gebruik namen. De eerste chef was Dhr. Luyxk en daarna ene Hans. De kantine werd beheerd door Lenie, bij ons werkte Kees de Hippie en de fam. Sloos in de papiervernietiging.
grtjs
Hans

Kees de Ridder | 30-5-2016
Dank je Ben. Ik herken veel in je betoog. Vroeger was niet alles beter, maar wel anders. Ik heb 45 jaar de verschillende zg. cultuurgeschiedenissen meegemaakt, dus het verschil tussen Giro, PTT-CD, RPS, Gemeente-Giro, NMB en zelfs tussen Girokantoor en CADM-Beatrixlaan. De Giro was uniek!

Ben | 26-5-2016
Ja, hallo Kees de Ridder. Sorry voor deze late reactie. Als ik wist dat je zou reageren had ik je niet zo lang laten wachten.
Mijn herinneringen zijn de vrijheid die je had, gelijkwaardigheid,
loyaliteit onder collega`s. Ondanks het feit dat er uiteraard gewerkt moest worden, was er tijd voor lol, `n praatje.
De ongedwongenheid, de menselijke sfeer bij de Post Cheque- en girodienst stonden bij mij hoog in het vaandel.

Kees de Ridder | 4-5-2016
Ben, je maakt me nieuwsgierig, want je hebt met 33 dienstjaren in mijn ogen recht van spreken. Wil je misschien in 4 à 5 punten eens opsommen waar dat in je herinnering uit heeft bestaan? De insiders lezen dit graag!

Ben | 2-5-2016
Toch moet ik dit nog even kwijt. In januari 1970 ben ik op afdeling Opdrachten Controle begonnen bij de Post Cheque- en girodienst Spaarneplein en heb er tot maart 2003 gewerkt, toen ING-Bank. Voor mij was het over het algemeen een geweldige tijd, en zal de sfeer en vrijheid die je daar had nooit vergeten.
Ik denk nog heel vaak terug aan die goeie ouwe tijd!

Hans Kloos | 1-2-2016
Beste Harry Nigten, bedankt voor de informatie, ik herinner me inderdaad dat hij met postzegels bezig was. Volgens mij was hij ook een liefhebber van fotograferen, ik herinner me foto`s die hij op en rond het Kurhaus had gemaakt, natuurlijk met de nodige PCC`s in de eindpuntlus aldaar....mooie herinneringen!


Harry Nigten | 22-1-2016
Beste Hans Kloos, je oudoom heb ik niet direct gekend als collega, maar wel als lid van de afdeling Filatelie (één van de onderdelen van de personeelsvereniging GONA) waarvan hij tot zijn dood lid is gebleven. Hij woonde inderdaad vlak bij kantoor op nummer 18 in de Spaarnestraat als ik het goed heb.

Hans Kloos | 20-1-2016
Een oudoom van me werkte. dhr. A. Brandt,werkte jarenlang op het Haagse Girokantoor. Hij woonde vlakbij het kantoor in de Spaarnestraat. Heeft iemand hem gekend?

Harry Nigten | 19-1-2016
In dit gebouw ben ik begonnen op 1 augustus 1974 op de afdeling Organisatie. Het aanneemproces via Piet Janssen was vlot doorlopen.
Ik maakte deel uit van een groep schoolverlaters die werden klaargestoomd om in een periode van 10 jaar het vergrijzende middenkader te kunnen vervangen. Ik begon in eerste instantie samen met Trudie Gardien en maandelijks kwamen er collega`s bij. De groep werd door Buddy de Loos en Jacq du Burck op sleeptouw genomen en om het bedrijf goed te leren kennen liepen we een jaar lang stage op alle afdelingen en ook in de kantoren in Arnhem en Leeuwarden.
Van deze prachtige leerschool heb ik na bijna 41,5 jaar nog steeds profijt. Een enkele collega uit de beginperiode, bijv. Antoine van Nassau, is ook nog steeds werkzaam binnen ING.

Leuk om de reacties op deze site te lezen.

Ruud Poortier | 18-1-2016
In de jaren vijftig werkten twee tantes van me bij de Giro. Yvonne van Pelt/Poortier-de Vries (1925-2004) en Corrie Poortier-de Bruijn (van 1930). Als ze je bekend voorkomen, mag je reageren!

Geert Nuis | 17-1-2016
Na mijn MULO tijd ging ik in 1954 van het Groninger platteland naar de grote stad den Haag om te gaan werken bij de PCGD.
Wij waren met zeven Groningers in de kost bij tante Paulien in het Westeinde 188A.
Na mijn opleiding tot "boeker" heb ik het op de Giro een jaar vol gehouden,toen had ik het wel gezien en ben teruggekeerd naar Groningen om op een accountants-kantoor in Winschoten
verder te gaan.

Ed Boers | 6-10-2015
Mijn grootmoeder heeft hier gewerkt: M.A. Boers-Boekholt (1896-1969). Heeft iemand haar gekend?

Kees de Ridder | 8-9-2015
Hans, ik zit al enige maanden tegen jouw laatste verhaal te kijken en verbaas me er steeds over dat er zo goed als niemand reageert over verhalen van het Spaarneplein. Ik denk dat vooral de 70-gers en de 80-gers van onze oud-collega`s in Den Haag e.o. deze site niet kennen. Het leeftijdverschil speelt ook een rol, want van jouw opgave herken ik alleen Cor Wolf, aannemend dat hij uit Rotterdam kwam. Ik ben ruim 78 jaar en ik denk dus ouder dan jij te zijn.
Ik blijf afwachten en kijken!

Hans | 7-5-2015
Ìneens komen er allemaal namen boven drijven van het magazijn:
Cor Wolff Hoofd Magazijn
Willem vd Plas
Vader en zoon Sloos
Kees de Hippie
Marcel
In zoetermeer was er achter in het magazijn een ruimte waar je wat kon doen aan krachtsport. Was toen de drukkerij erbij klwam.
Ik reed toen nog in de rondte op mijn brommertje hahahah

Ron | 25-3-2015
Beste oud Gironezen, hier is:

https://www.facebook.com/pages/Oud-Collegas-van-Postgiro-aan-het-Spaarneplein/473185679453616

wietze vonk | 24-2-2015
Stukje over de jazz club van F.de Vries riep bij mij herinneringen op aan
die tijd. Graag zou ik in contact komen met F.de Vries.

joost | 22-1-2015
@Kees de Ridder. Op dit oude filmpje van Kees Pronk van het gebouw Spaarneplein is nog de 1402 te zien en natuurlijk nog veel meer.....

http://www.youtube.com/watch?v=Zjij4Jk9A0g

Kees de Ridder | 22-1-2015
Leuk enige oplichting van het Spaarneplein te bespeuren. Degenen, die recent reageerden ken ik niet persoonlijk, maar een aantal vermelde namen wel. Daarvan zijn er helaas enige overleden, t.w. Rolf Schilling ( recent), Frans van Nassau en Arie van der Smeede. Misschien wel interessant is, dat ik onlangs van een medewerker van Ziggo ( huidige bewoner) heb vernomen dat genoemde paternosterlift niet meer hersteld wordt. De 2-de zelfde lift aan de achterzijde van het gebouw was al eerder verdwenen en/of buiten bedrijf gesteld.

Hansie | 4-1-2015
De postgiro was mijn eerste baas vanuit school. Opleiding in de vissekom en op het Spaarneplein, vrijdagmiddag visje van Jan.
Daarna gaan werken in Magazijn Zoetermeer. Leuke tijd geweest.

grtjs
Hansie

Doeke Boersma | 12-12-2014
Hallo oud- Gironezen. Heb gewerkt op RC van 15 aug.1954 tot 1 juni 1961.
Prachtige tijd,wel heel druk.Altijd (behalve met overwerk) op zaterdag vrij.Toen was de zaterdagmorgen algemeen een halve werkdag.Ging later van de zaal C naar de "school".Wat was het streng.Had toen een mooie fotocamera LEICA,wilde wel eens foto`s maken op het werk , maar dat was streng verboden.
Renee Mensen had het over sam van der Woude.Sam was niet zijn voornaam hoor. Dat was/is Henk. Paternosterlift?Prima lift.Maar helaas, het kon dus ondanks alle veiligheden(voor die tijd hoor,sensoren waren er nog niet) toch mis gaan.Ook veel mensen gekend.Ook veel tafelchefs,dat wisselde nogal eens.
Er werkten veel mensen die terug waren gekeerd uit Indie.doekelly@casema.nl

René Mensen | 30-11-2014
Ik ben op 1 december 1972 (dus precies 42 jaar geleden) op het Spaarneplein begonnen aan mijn carrière. Ik begon bij de afdeling Organisatie waar Pleun Kerkhoff mijn manager was. Hij had me aangenomen. Ik schrik wel van het bericht dat die Paternoster hem fataal is geworden. Ik ben heel wat met hem ingestapt in die lift. Het was een mooie tijd, waar ik tot 1 januari 1980 heb gewerkt. Toen ben ik in het telefoondistricht Breda gaan werken. Mensen uit die tijd waren bv naast Rolf Schilling, Henny van de Sande, sam van der Woude, Frans van Nassau, Herman van Weerden, Jan Smid, Arie van der Smeede, Albert Kooiker, Elly, Harry Nigten, Gerard Verspui etc etc. Mooie herinneringen aan 42 jaar KPN. Op 1 januari as begin ik nog aan een nieuwe baan: HR adviseur bij Wholesale. Leuk dat ik deze site heb gezien.

Kees de Ridder | 4-8-2014
Ik bedoel naast de IBM-1401, haar opvolgers en ook de pc`s waarop nu dagelijks gewerkt wordt ter vervanging van de vroegere collega`s. Het moet in de periode 1961-1963 geweest zijn dat die eerste 1401 via het dak de Giro bereikte. Het kostte naast hijswerk ook het nodige breekwerk voor die kolos.

wim Luykx | 3-8-2014
hallo Kees,
De computer die jij waarschijnlijk bedoelt was de 1401.Hij was volgens mij de eerste computer van de postcheque en Girodienst. De laatste afdeling waar Rolf Schilling werkzaam was, was de afdeling organisatie. Hij was een van de eerste die met vervroegd pensioen ging. Zover ik weet grotendeels voor eigen rekening.

Kees de Ridder | 3-8-2014
Rolf Schilling heb ik inderdaad goed gekend en dat was in 1958 in het schoolgebouw aan de Zwetstraat, waar ik samen met hem in ;e;en groep zat, zoals dat heette. Ik kwam toen uit militaire dienst. Nou schiet me ineens te binnen dat op dat delfde moment daar ook de eerder genoemde Annie Jansen werkte. Ik kende er honderden mensen en dat is toch heel wat anders dan: "ik heb nog met dit-of-dat computer gewerkt".

dm.gilijamse | 1-8-2014
goedenmiddag
julie hebben het over swaagman ,de grote vriend van swaagman
rolf schilling de grote animator is ook al enige maanden dood was dat ook al
bekend heren van de giro

Kees de Ridder | 1-8-2014
Juist vandaag van een ZIGGO-medewerker vernomen dat de bekende pater-nosterlift, na dat verschrikkelijke ongeluk met mijn oud-collega, de heer Pleun Kerkhoff, niet meer voor gebruik zak worden hersteld. Gelukkig! ( niet geschikt voor 65-plussers ).

Wim Luykx | 28-6-2014
Hallo Kees, Hierbij mijn reactie op jouw schrijven. Ik ben inderdaad geschrokken van het ongeluk wat pleun is overkomen. Ik snap nog niet hoe dit tragische ongeval heeft kunnen plaatsvinden. In jouw schrijven heb je het over mijn zwarte kop met haar. Nu Kees momenteel heb ik geen haar meer op mijn hoofd. Ik ben zo kaal als een knikker. Gelukkig niet door een chemokuur. Mijn immuunsysteem is in de war het stoot de haarwortels af. Vanaf mijn vervroegde uittreding 1994 heb ik t/m 2003 diverse cursussen gevolgd. De laatste cursus was Engelse conversatie. De lerares vroeg aan mij of ik wat wilde vertellen over mijn hobby bridgen. Nadat ik mijn verhaal had gedaan, vroeg zij of ik dit spel ook aan haar wilde leren. In 2003 ben ik in de huislijke kring begonnen met lesgeven. Deze manier van lesgeven is een groot succes geworden en via mond tot mond reclame uitgegroeid tot honderden leerlingen. In de afgelopen jaren heb ik twee boeken geschreven met als titel "Leer Eenvoudig bridgen" voor zowel beginners als gevorderden. Ik geef gratis minimaal 20 lessen en vraag alleen een kleine vergoeding voor de onkosten. Tot zover mijn bezigheden. De laatste twee jaar als manager op de afdeling inlichtingen heb ik mijn ups en downs gekend. Ik denk niet dat onze ex directeur de heer Swaagman weet wat mij op deze afdeling is overkomen anders zou hij wel geageerd hebben denk ik.
Soms heb ik er weleens behoefte aan om aan hem dit verhaal te vertellen. Maar ik denk dat ook hij zijn ups en downs gehad heeft (Zie mijn vorige schrijven).In het Afgelopen jaar heb ik ook nog twee boeken geschreven over mijn leven één boek voor mijn dochter en een boek voor mijn kleindochter die helaas aan de oogziekte van starquard lijdt. Dat betekent dat zij langzaam blind zal worden. Nu kees en overige collega`s ik zou nog wel even door kunnen gaan maar heb besloten te stoppen. P.S. Ik heb deze site bij toeval ontdekt. Als je meer bekendheid aan deze site wil geven dan zou je de ING kunnen verzoeken of zij bereid zijn hier wat aandacht aan te besteden. B.V. door het plaaten van een kort artikel in hun krant. Groetjes aan alle oude collega`s en aan jou Kees.

Kees de Ridder | 28-6-2014
Frans W.: Annie Jansen alsook haar broer Karel heb ik goed gekend. Het moet in 1958 zijn geweest, ik werkte al 6 jaar bij de PCGD, dat ik ze leerde kennen. Annie viel op door haar beperkte lengte, haar punktuele vorm van werken en haar snelheid van werken. Daarnaast kende iedereen haar liefde voor de HTM. Zelfs in haar lunchpauze stapte op de tram aan de Weteringkade en maakte onmiddellijk een praatje met de bestuurder.
Ik denk dat haar hobby ontstaan is doordat ze in de buurt van de v.d. Vennestraat woonde, waar lijn 12 doorheen reed destijds.

FransW | 27-6-2014
Zijn er onder de oud-medewerkers van de toenmalige PC&GD nog mensen die zich Annie Jansen kunnen herinneren? Annie is na haar pensionering vrijwilliger geworden bij het Haags Openbaar Vervoer Museum. Op 04.06.2009 is zij overleden.

Kees de Ridder | 27-6-2014
Wim Luyks, leuk van jou een teken van leven te lezen en sorry dat ik je heb laten schrikken v.w.b. het overlijden van Pleun. Ik sta er versteld van en wellicht met jou dat zo weinig ex-collega`s van deze mooie site gebruik maken. Vóor het computertijdperk hebben we honderden collega`s gekend. Wat misschien een rol speelt is het feit dat velen van buiten de stad kwamen en zelfs ver uit de provincies. Die kennen deze site niet.

Je bent er zelf een voorbeeld. Ik zie je nog voor het eerst Zaal-C binnenkomen met je zwarte Brabantse haardos!

Wim Luykx | 25-6-2014
Wat erg te moeten lezen dat pleun Kerkhof door een val in de paternosterlift is overleden. Ik heb bij de postcheque en Girodienst van 1954 t/m 1994 gewerkt. Ben begonnen in het archief bij de heer Jansen Na mijn diensttijd bij de koninklijke Marine werd ik opgeleid voor de afd: rekening courant, (later OC) vijf jaar op de afd: Inlichtingen. Vijf jaar magazijn in Poeldijk en Zoetermeer. Ik heb het altijd jammer gevonden dat ik mijn werk in de logistiek niet heb kunnen afronden. Ik denk nog weleens terug aan de woorden van de heer Swaagman "Luykx je bent je tijd te ver vooruit" Miljoenen guldens had ik kunnen verdienen. Helaas. Wat ik ook erg heb gevonden was de fusie met Nationale Nederlanden. Ik weet nog als de dag van gisteren dat op de plaats van onze directeur De heer Swaagman iemand anders kwam te zitten. (Triest.) Personeel was niet belangrijk meer er moest gefuseerd worden. De heer Swaagman werd op het project Polen gezet. Nu wordt alles terug gedraaid. Ik zou nog wel even door kunnen gaan maar gedane zaken kunnen toch niet worden teruggedraaid. Op de afdeling inlichtingen heb ik een fijne tijd gehad Bij Mevrouw J.W.Looijestijn overleden 20 december 2008. Ook het opbouwen van de magazijnen heeft mij veel voldoening gegeven. Groetjes aan alle oud collega`s.

lenie Nijwening | 14-1-2014
hallo Allemaal

ik heb hier in de Kantine gewerkt van 1971tot1974 heel leuk per dag

schonk ik 2000 kopjes koffie en er was een keuken bij

Was een super leuke tijd jammer dat ik weg ging

Lenie Nijwening-Van Den Berge

Mike | 22-5-2013
Paternoster = Onze vader
De naam van de lift is ontleend aan het kralensnoer, de traditionele rooms-katholieke rozenkrans, die aangeeft wanneer een paternoster gebeden moet worden.

gilijamsedm | 22-5-2013
de paternoster waar komt die naam vandaan
maar even wat anders de ptt in den haag Rijswijkse plein had ook paternosters het gevaarlijke daarvan waren de feestdagen
raar maar waar ptt had hulpwerkers ingehuurd en als er containers
met post via een lift naar boven of beneden gebracht moest worden
dan ging zo,n hulpkracht met een cointainer vol met post met een twee
drie afwachten de paternoster in met het bekende gevolg cointainer
vast gelopen wat een behoorlijke klap gaf in plaats van de gewone lift
te gebruiken voor die containers dat gebeurde nog weleens vandaar de gevaarlijke feestdagen voor de paternoster en personeel

P.S. | 21-5-2013
@matthijs: In Den Haag hebben paternoster liften gezeten in het oude "nieuwe stadhuis" aan het burg de Monchyplein. een overzicht van ande re gebouwen is te vinden op wikipedia "http://nl.wikipedia.org/wiki/Paternoster_(lift)"

matthijs | 21-5-2013
in welke gebouwen hebben er paternosterliften gezeten of zitten er nog ?

Sjaakie | 12-5-2012
Het ongeval met dodelijke afloop is zeer tragisch, maar ik vind dat zelf geen reden om de paternoster (voor goed) buiten bedrijf te stellen. Met trams zijn ook veel ongelukken gebeurt soms met dodelijke afloop. Zouden trams dan ook afgeschaft moeten worden?Kees de Ridder | 12-5-2012
Mijnheer van Meerwijk, dank voor uw sportieve reactie, maar één ding zal het verschil blijven uitmaken tussen u en mij en dat is het jammerlijk overlijden van mijn sympathieke collega Pleun Kerkhoff, die het leven liet op de plek waar hij meer dan 40 jaar heeft gewerkt voor zijn gezin. Moge hij rusten in vrede!

Frans van Meerwijk | 12-5-2012
@Kees de Ridder:
Jazeker vind ik het jammer als die historische paternoster verdwijnt
En als Hagenees die Amsterdammer vóór blijven? Waarom, we kunnen toch samen in één hokje (van die paternoster... )
Hergebruik van oude gebouwen vind ik heel zinnig, maardan wel graag met behoud van zoveel mogelijk van het oorspronkelijke bouwwerk.
Leuk om te horen trouwens, dat (net zoals dat door mij genoemde Scheepvaarthuis) ook deze PCGD-tempel kennelijk in twee tranches is gebouwd... (En dus uiteraard allebei met paternoster...)

Kees de Ridder | 12-5-2012
Mijnheer van Meerwijk, begrijp ik het nou goed dat u met uw verhaal laat doorschemeren, dat u het zonde vindt dat zo`n lift, nostalgisch gezien, zal verdwijnen t.z.t.? En op de tweede plaats, wij hadden destijds in deze bakermat van de Girodienst 2 van zulke liften. De tweede zat in het aanpalende gedeelte uit 1938. ( als Hagenees moet je een Amsterdammer altijd vóór zien te blijven!!).

Frans van Meerwijk | 11-5-2012
Sorry Wim

Al die kinderen die zich die paternoster nog herinneren: je ook zo lang afgevraagd, hoe dat "boven" of "beneden" nou ging en na ontsnappen aan het zicht van Papa dat uitgeprobeerd?
Zie mijn eerdere post: ook daarover heb ik veel leuke verhalen gehoord...

Frans van Meerwijk | 11-5-2012
GEWELDIG: een nog functionerende Paternoster...

(Sorry, ik ga tóch weer terug naar mijn Amsterdam: Toen het GVB nog Hoofdkantoor hield in het Scheepvaarthuis ( Heerlijk Amsterdamse-School-bouwwerk van J.M. v/d Mey) heeft Monumentenzorg daar vanwege de Monumentendag ooit Open Huis gehouden: Het ging toen om de "beraadkamer" op de derde verdieping en het trappenhuis...
Ik bracht die dag de infobus voor Monumentenzorg naar het Stationsplein CS, zou die einde van de dag ook weer naar de garage brengen en had voor mezelf een lijstje van dingen, die ik dan dus leuk "ff" kon bekijken... Verder dan het Scheepvaarthuis heb ik het niet gebracht, maar dat was LEUK en LEERZAAM!
Vele ex-werknemers van één van de Maatschappijen die daar ooit gehuisvest waren kwamen kijken en wisten vele nu niet publiceerbare verhalen te vertellen...... Met velen ben ik in de paternosters geweest en zéker het hokje waar de adresseermachine stond (een trapje, vanwaar je op het dak kunt komen) zal ik nooit meer met dezelfde ogen bezien...

Kortom: OOK (of misschien béter ZÉKER): die Paternoster, al helemaal als hij nog functioneert, is al een reden om het gebouw als Monument te koesteren!
Toen ik Amsterdam verliet waren er nog vier gebouwen met een Paternoster-in-functie: Scheepvaarthuis (2 stuks), Beurs-van-Berlage, Hoofdbureau-van-Politie... En ook toen al was we een strijd "of dit wel verantwoord is"...

Kees de Ridder | 11-5-2012
Nog ter aanvulling op het tragische ongeluk met de pater-nosterlift, het volgende: een oud-collega van mij heeft op een Engelse site gelezen dat deze liften ongeschikt zijn voor kinderen, invaliden en.... oudere personen. Anders gezegd, mijn oud-collega is het slachtoffer geworden van zijn leeftijd(81), waarbij spieren en benen beslist strammer zijn geweest dan bij jongeren, waardoor je deze liften niet in verzorgingshuizen zult aantreffen. Het gebouw is altijd gebruikt en benut voor de werkende mens. De lift zal beslist niet meer
als pater-nosterlift gebruikt gaan worden,na dit vreselijke ongeluk!

Frans | 18-4-2012
Ik heb ook wel eens die paternosterlift gebruikt, het pand was toen in gebruik bij Casema. Ik vond het een doodgriezelig ding bij in- en uitstappen, ik gaf de voorkeur aan de trap.

Kees de Ridder | 17-4-2012
John, je hebt helemaal gelijk: dit is nog nooit gebeurd met die pater-nosterlift.
Volgens mij dateert hij uit 1923, dus hij is bijna 90 jaar oud. Mijn verongelukte oud- collega gebruikte hem al meer dan 60 jaar geleden, ik denk wel 10 keer per dag. Anders gezegd: er gingen per dag wel honderden mensen omhoog en omlaag. Ik heb één keer een schilder of een glazenwasser een fout zien maken door de lift voor goederen te gebruiken, hij wilde er een stuk aluminium steige in plaatsen. Het geheel was te lang en het gevolg was dat de gehele houten liftbak in diggelen ging. We hebben wel weken dagelijks trappen moeten lopen!

John van den Berg | 17-4-2012
De reeds genoemde Paternoster lift heeft recent een slachtoffer geeist er is een persoon uitgevallen . Bij mijn weten was dat nog nooit gebeurd.

Hans (Zoef) | 14-4-2012
Ben je 81 jaar geworden en komt er op een dergelijke manier een eind aan je leven, triest. Ik ben ook precies één keer in die lift geweest en toen bleef hij steken tussen de begane grond en de eerste etage. Gelukkig was de afstand naar de vloer niet erg hoog, ca 1.5 meter dus ben ik er uit geklommem. Voor zover ik mij de lift herinner zijn die bakken helemaal dicht en begrijp ik niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, in elk geval sterkte voor de nabestaanden.

Kees de Ridder | 14-4-2012
Wat gisteren is gebeurd met de bekende paternosterlift is vandaag de gehele dag door mijn hoofd gemaald. Pleun Kerkhof, 81 jaar oud met zeker 40 dienstjaren voor dezelfde Postchèque- en Girodienst/Postbank is het slachtoffer geworden van de werking van die lift, die zover ik weet bijna 90 jaar zonder ongelukken heeft gefunctioneerd. Zijn schoonzoon, ook die dag aanwezig, was één van de organsatoren van een reünie van oud-medewerkers. Je zult de boodschap maar thuis krijgen!

Charles | 14-4-2012
Gisteren een dodelijk ongeval met die paternosterlift.Persbericht Politie Haaglanden van 14 april 2012

81-jarige man overleden na beklemming in liftschacht

Een 81-jarige man kwam vrijdagavond 13 april rond 19.30 uur in een bedrijfspand aan het Spaarneplein in Den Haag in een liftschacht van een zogeheten paternosterlift terecht. Het slachtoffer overleefde het ongeval niet.

In het bedrijfspand aan het Spaarneplein vond een reünie plaats van oud medewerkers van de Postbank toen de politie een melding kreeg dat een man in een liftschacht zou zijn gevallen. De politie was snel ter plaatse en trof het slachtoffer beklemd aan tussen de lift en de vloer. De 81-jarige man bleek op dat moment al te zijn overleden.

Volgens een getuige stond het slachtoffer samen met een andere reünist in de zogeheten paternosterlift, een lift die bestaat uit meerdere lifthokjes die als een reuzenrad continu ronddraaien. De andere reünist stapte uit de lift in de verwachting dat ook de 81-jarige man zou uitstappen. Dit gebeurde helaas niet. De lift draaide naar beneden door en de man is op onbekende wijze in de liftschacht terecht gekomen, raakte bekneld tussen de muur en de lift en overleed ter plaatse. De politie stelt een technisch onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Rik | 14-4-2012
Hans, geen zorgen, dit gebouw staat op de gemeentelijke monumentenlijst.

Hans (Zoef) | 30-1-2012
@ Joke, wel nee, dit gebouw moet je slopen en daar hoogbouw kantoren voor in de plaats zetten om deze vervolgens jaren leeg te laten staan! Ik ben het helemaal eens met het in ere houden en ik meen dat dit gebouw nog grotendeels in originele staat is, dus moet dit op de monumentenlijst komen en behouden voor het nageslacht.

Joke Jorissen | 30-1-2012
Ik heb vandaag op 30-01-2012 nog in de paternoster gestaan. Hij doet het nog steeds. Soms moet er een beurtje worden gegeven of onderdelen worden aangepast.....maar dat lukt elke keer weer om hem draaiende te houden.
De marmeren trap is nog steeds prachtig!!!!!! Dit gebouw moeten we echt in ere houden!

Marco | 28-1-2012
De paternoster is nog aanwezig en werkzaam.

John van den Berg | 18-8-2011
Het is jammer dat de foto niet breder is ,er was nl op de midden weg een watertje met een huisje waar de trams en het overige verkeer omheen reden als van het viaduct kwam moest je een beetje naar rechts maar je moest goed uitkijken voor de tram.Ik heb er een hachelijke situatie mee gemaak ik moest een auto naar een klant brengen maar onderaan kon het rem pedaal niet ingetrapt worden en kon de auto net voor de tram op de handrem stoppen de monteur die er aan gewerkt had was een steek sleutel vergeten en lag op de chassisbalk zodanig dat het pedaal vast zat.

snugger | 17-8-2011
@ alexander h. terpsma: u bent geboren op 15 september, schrijft u. Mag ik misschien ook vragen naar uw geboortejaar?

alexander h. terpsma | 17-8-2011
ik ben op 15 september geboren in de zwetstraat no: 48, dat is de straat achter het postkantoor en mijn (niet echte) ome willem alberti werkte daar, was geloof ik postbode, heb hele goeie herinneringen aan die tijd, ik had een droomjeugd, je had er ook een garage van de drie hoefijzers. (bier) en achter de huizen aan de overkant was de spoorbaan van het holland spoor, mijn vader reed, toen al, in grote amerikanen, en dat was hartstikke fijn.

Wietze Vonk | 17-8-2011
In 1953 begonnen bij de PCGD en in 1965 vertrokken naar
Groningen.Gewerkt op de afd rekening Courant, hard werken
destijds maar in een hele goeie sfeer.De reactie van F.de Vries
over de Jazz club kan ik volledig volgen.Ook ik was lid en heb
genoten van de vele jazz avonden.
gilijamse dm | 11-6-2011
rectifficatie over de promotie film van de giro
film opname is van 1922 tot 2000

gilijamse dm | 11-6-2011
reactie op de paternoster er is ook een promotie film van de giro van
ongeveer 10 min over het hele gebeuren van de giro ook de paternoster is te zien in bedrijf van de jaren 20 tot nu
en de behandeling van div producten van het begin tot nu van de giro

Joris | 11-6-2011
@ Martijn

Ik schreef al in mijn eerste reactie op deze foto dat de paternoster juist nog steeds in gebruik is. De 3 paternosters in het oude stadhuis zijn uiteraard met de sloop van het gebouw verloren gegaan.

Van de paternoster in het gebouw aan het Spaarneplein heb ik in 2006 nog wat foto's gemaakt en een filmpje in de machinekamer. Staat sinds kort op youtube:

http://youtu.be/sDq3rHhaqKo

Beetje weinig licht, maar er is wel iets van te maken.

Kees | 2-6-2011
Kijk eens op onderstaande link. Daar staat een film van een uur over een werkdag bij de Postbank.
http://www.digitaletramfoto.nl/video/1994/film/werk-dag.htm

Kees de Ridder | 29-5-2011
Als reactie op het verzoek van Astrid kan ik wellicht het best verwijzen naar de site van www.blauw bloed.nl Hierin licht een voormalige directeur van die oude Giro vele historische verhalen, die hij o.a. ook een boek uitstekend vermeld, uit. Ik begrijp overigens niet dat vanuit Den Haag er niet meerdere reacties komen alleen al vanwege deze foto van het Spaarneplein. Ik heb er in 45 jaar honderden mensen gekend, waarvan er velen nog in leven zijn en er zaten b.v. talloze Scheveningers bij.

Astrid den Otter/Pronk | 2-4-2011
Mijn vader (Kees Pronk) heeft van 1946 tot 1952 bij de giro gwerkt en ik meen op de postkamer als ik het goed hebt...Mijn vader had het ook over iets zoals rekening courant ??? Weet iemand of ik ergens op een site foto's kan vinden van deze tijd of rond deze tijd????
Dank u wel !!!! Groetjes Astrid

Kees de Ridder | 21-3-2011
Voor de lezers en dus ook voor inzender de Vries is het wellicht leuk voor wat betreft de jazz-avonden ook de namen van 2 echte "Gironezen" te noemen, die in de organisatie hiervan zaten, t.w.: de heren Martin Snijders en Henk Kwik ( inmiddels beiden overleden).

F. de Vries | 14-2-2011
Ik heb er in de 50-er jaren gewerkt, omdat in Friesland geen werk voor me was. Ik heb nog deel uitgemaakt van de giro Jazzclub. Eens per week in de grote kantine. Met o.a. Toon van Vliet, Rob Madna, Frans Elsen, John Engels en Han Tromp. Geweldige avonden! Lezingen van Lou van Rees met eigen opnamen.
Den Haag was toen voor mij het Mekka van de moderne jazz.

Kees Pronk | 3-1-2011
De paternosterlift werkte vorig jaar nog prima. Tijdens de reunie op 3 april maakten wij er dankbaar gebruik van getuige de foto-show op http://www.digitaletramfoto.nl/diashow/reunie2009/reunie2009.htm

Kees Pronk | 3-1-2011
In dit gebouw heb ik van 1981 t/m 1998 gewerkt. Een prachtig pand met paternosterlift en een prima sfeer. Helaas is het pand destijds afgestoten en de merknaam Postbank de nek om gedraaid. Elke vier jaar organiseren wij een reunie. Kijk maar eens op http://www.cpcgv.com/. Ik ging destijds naar het werk met tramlijn 11 en 12. Mijn interesse in trams was mede door deze dagelijkse trip. Ook de een paar jaar geleden overleden Annie (ook wel bekend als de koffiedame van het HOVM) heeft hier gewerkt. Het waren mooie jaren!

Jaap Niemeijer | 2-1-2011
56 jaar geleden ging ik hier als 17-jarige vanuit het Groningerland naar binnen, om er te gaan werken op 'de Heren-afdeling'na een kleine vooropleiding hoe je moest boeken etc.en na beëdigd te zijn. Vanwege mijn jeugdige leeftijd kreeg ik een 'giro-vader'aangewezen (Jan Klop) die ik om raad en daad kon vragen.
Ik kreeg een kosthuis bij een predikantengezin in de Pijnboomstraat.
Die paternosterlift bezorgde ons veel 'lol'; je kon -door het drempeltje op te lichten, laten stilstaan. Ik heb dus óok wel eens boven in die lift vast gezeten.Maar verder werkte hij prima in die tijd. In werktijd kreeg je trouwens niet veel gelegenheid om met de lift te gaan, want je moest beschikken over een 'wandelbriefje' om de gang op te gaan, waar strenge controle op was.
Tóch nam ik met spijt afscheid na een jaar of twee, omdat ik er veel collegialiteit ondervond.
Ik heb nog een viertal foto's uit die tijd; kan ik die ergens kwijt?
jaap.niemeijer@home.nl

Robert | 2-1-2011
Na 24 jaar zijn ik (RKD) en een collega (HvD) op zondag 12 dec 2010 op visite geweest bij het (voormalig) girokantoor op het Spaarneplein.
Ik vertelde de bewaker dat wij oud-medewerkers van de PCGD waren, maar dan "gelegerd" in Amsterdam.
Nieuwsgierig keek ik naar binnen en zag dat de Paternosterlift nog steeds ontoegankelijk was gemaakt d.m.v. een rood-wit afbakeningslint.
Ik vertelde de bewaker dat dat al 30 jaren het geval was. Dat ding was zo onbetrouwbaar als de p...
@Joris: is uw voornaam misschien: "Tom", zo ja, zijn wij oud collega's??

Martijn | 3-12-2010
Heb er een tijdje gewerkt (voor Ziggo) en in begin 2009 was de paternosterlift ieg nog steeds in gebruik.

Joris bedoelt de paternosterlift in het oude Gemeentehuis van Den Haag (zullen op deze site vast ook afbeeldingen van zijn). Dat gebouw is in de jaren '90 geheel gesloopt (waardoor de paternosterlift natuurlijk ook niet meer bestaat) omdat de gemeente verhuisde naar het welbekende IJspaleis aan het Spui. Maar zover ik weet werkt die Paternosterlift in het oude Girokantoor (later hoofdkwartier van Casema en toen Casema fuseerde met Multikabel en AtHome werd het het Ziggo regiokantoor) nog steeds.

Volgens Wikipedia zijn er nog maar zeven paternosterliften in Nederland, waarvan slechts twee nog gebruikt worden (de andere werkende is bij TataSteel in IJmuiden, de voormalige Koninklijke Hoogovens):

http://nl.wikipedia.org/wiki/Paternoster_(lift)

Overigens heb ik als tijdelijke medewerker van de Gemeente Den Haag begin jaren '90 ook nog gebruik mogen maken van de paternosterlift van het oude Gemeentehuis.

Een leuke anecdote, Paul Verhoeven kwam als kind vast te zitten in de paternosterlift van het Gemeentehuis en die traumatische ervaring gebruikte hij voor een angstaanjagende scene in Total Recall waarbij de armen van een schurk afgehakt werden door een lift.

Zie voor een actuele foto van het gebouw en meer info over de Postcheque- en Girodienst:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Postcheque-_en_Girodienst

Mensen met ervaringen met de Postcheque- en Girodienst zouden dat artikel op Wikipedia kunnen bewerken aangezien er daar getwijfeld wordt of het waardig genoeg is om in de encyclopedie te passen.

Kees de Ridder | 15-11-2010
Nu de Postbank is verdwenen wordt het Spaarneplein nog steeds in één adem genoemd met het Girokantoor. Dit begrip gaat in Den Haag nooit verloren en vraag een echte Hagenees of hij familie, kennissen of buren bij de Giro heeft gekend en hij zal subiet zijn vinger opsteken.
Van de 45 jaren die ik werkte bij de Giro bracht ik er slechts 8 door op het Spaarneplein, in 1952 bij de start en in 1997 bij de V.U.T. Ik heb er werkelijk honderden mensen gekend, vooral vóór 1963, toen alles nog met de hand ging.
Het girosysteem is nog steeds onveranderd: afschrijven-omsorteren-bijschrijven en balans opmaken en dan.......naar huis!!!!

Marinus Klein | 29-10-2010
Dit kantoorgebouw ken ik echt wel heel goed zowel van buiten als van binnen.
Ik werkte er van 1 november 1951 tot 10 mei 1965.

B. Alberda | 18-10-2010
@Joris: wanneer dan? In de zomer van 2008 werkte ik er tijdelijk voor Ziggo en was de lift nog functioneel.

Driessen | 17-10-2010
Mijn vader heeft hier ook het grootste gedeelte van zijn leven gewerkt, als chef Technische Dienst. Daarnaast heeft hij er ook een tijd als bewaker gewerkt en mocht ik vaak in het weekend mee om het aquarium te verzorgen en deed verstoppertje in dat grote gebouw samen met mijn beste vriendinnetje.
Ik heb er ook heel wat Sinterklaasfeestjes meegemaakt. Ik heb er hele leuke herrinneringen aan!

RobR | 14-10-2010
Mijn vader heeft er jarenlang zijn broodjes verdiend! Een keer ben ik ook wel mee geweest en de paternoster kan ik me nog herinneren!

Rienk Mebius | 13-10-2010
Rose giro-enveloppen. Die van Arnhem waren groen en van Leeuwarden geel.

Joris | 13-10-2010
@ gilijamse dm:

Die is er al een tijdje geleden uitgesloopt


Markus | 13-10-2010
Die paternosterlift in het gesloopte stadhuis was wel leuk om in te stappen...

coris | 13-10-2010
leuk voor de opvolger van het staatsbedrijf .ZIGGO is er sinds 2008 in gevestigd

gilijamse dm | 13-10-2010
genoemde paternosterlift zat of zit ook nog werkzaam of niet in het postgebouw
aan de rijswijkse weg

Joris | 13-10-2010
Mooie foto van een mooi gebouw! Het leuke van dit gebouw is dat er nog steeds een werkende(!) Paternosterlift in zit uit 1922.

Deze liften zaten ook in het gesloopte stadhuis aan het De Monchyplein.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1264


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!