Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Gesticht / Schiefbaan-Hovius Stichting / Huize  Groenestein
uit de collecties van Hans Klok en Gerard van der Swaluwe


Anoniem | 13-10-2018
Ik ben op zoek naar mensen die in de periode van 1966-1971 samen met mijn moeder Linda opgevangen hebben gezeten? Misschien dat iemand mij kan vertellen wat zich heeft afgespeeld in die periode? Dit vooral om haar beter te begrijpen. Ik heb het haar nooit durven vragen, zij heeft er nooit wat over losgelaten.

Wim Vorwald | 11-3-2018
Als Joop den Elzen deze site weer eens bezoekt, wil ik laten weten dat ik bereikbaar ben op wilvor@tele2.nl
Wellicht spreken wij elkaar weer eens ( na de reunie van 1995 )
Wim vorwald

MikeV | 4-12-2017
p.s.

de `https` regel helemaal kopiëren, daarna in een nieuwe schermpagina / tabblad .... (dus niet in youtube) plakken ... en u kunt de uitzending volgen. Geluid van de interviews is over het algemeen zacht, dus de volumeknop iets hoger zetten ;-)

MikeV | 3-12-2017
Zal het ook eens proberen:

Documentaire over het Rooms Katholieke opvoedingsgesticht Groenestein - Bevat interviews met voormalige bewoners van het opvoedingsgesticht aan de Loosduinseweg.
Gemaakt door Hans Koekoek en Henny van Aurich in 1982.

https://www.youtube.com/watch?v=23Rx5rC1Eek

Johan Kolstee | 3-12-2017
Heb volgens mij de documentaire van Hans Koekoek die ooit op de TV door de NOS in 1982 is uitgezonden op Youtube ontdekt, helaas lukt het mij niet een link in deze reactie toe te voegen, (krijg deze een melding dat dit niet is toegestaan) misschien kan Dhr van Es, de Webmaster eventueel deze toevoegen, anders kijk op Youtube, geef daar alvorens in het zoekbalkje volgende zin in,

``een lege plek in Den Haag - Groenestein``

Gerrie Elizen-Spaan@hotmail.com | 26-9-2017
Hallo ik ben op zoek naar Madeleine van Doorn. In de jaren 60 logeerde zij bij ons in Twello. Bij fam Spaan. Ik ben zo benieuwd hoe het nu met haar gaat. Zij was bij onze bruiloft op 26 augustus 1965. Is Jeannine haar zus? Ik weet dat ze daar in Groenestein ook broers en zussen had.
Ik ken haar als een superleuke meid.. mijn email adres is: gerrie_en_harrie@ hotmail.com. Ik hopp zo dat ik reacties krijg.

de Bruijn Raymonde | 25-7-2017
Hallo ik ben Raymonde de Bruijn
woon in Zwitserland en ben de stamboom aan het maken, nu weet ik dat mijn opa Franciscus Joseph geboren te Princenhage 1897 is opgegroeid in Weeshuis Groenesteijn met zijn broers en zussen ( moeder overleden Dorothea van Dongen ) hoe en waar vindt ik informatie oa ook waarom zijn moeder is overleden

Bijvoorbaat hartelijk dank Raymonde de Bruijn

Henny Wonnink | 25-12-2016
Bert Altorf, bij broeder Arnold heb ik ook even gezeten in de 2e afdeling. De man is toen uitgetreden. Zelf heb 8 jaar bij broeder Johannes gezeten en bij hem `n hele mooie tijd gehad.

MikeV | 12-9-2016
@robert | 12-9-2016
Het verhaal van het hondje is kennelijk waar gebeurd !
http://www.denhaagzoalshetwas.nl/r-k-gesticht-groenestein/

http://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thumb/1280x1280/1c99ae07-978f-5dad-4742-4f8477fb56f9.jpg

robert | 12-9-2016
ik woonde als kind in de buurt en zag hoe Groenestein in 1971 werd gesloopt. Dat vond ik vreemd want het was een imposant en mooi gebouw, los uiteraard wat er zich binnen heeft afgespeeld. Ik lees op deze site over dat beeldje. Het is geen vallend kind of springende kat. In werkelijkheid was het een springend hondje. Kennelijk verloor een bouwvakker zijn evenwicht op een steiger en het verhaal gaat dat zijn hondje hem achterna sprong. Het is dus een eerbetoon aan de bouwvakker en het hondje dat zijn baasje trouw volgde.

Carla | 2-8-2016
ik heb een vraag. (ik heb niet op dit internaat gezeten en helaas lees ik het met afschuw)...wat is er bij jullie bekent over de nonnen....zusters uit Katwijk aan Zee het Rijnlands kinder ziekenhuis...later het Zeehospitium. ik praat over de jaren 1968 1969 tenminste dat was de tijd dat ik daar verbleef....het was absoluut geen leuke tijd. verder ga ik er maar niet op in...maar mijn prangende vraag is, is het bij jullie bekent of lieden....nonnen of zusters uit Katwijk aan Zee van het Zeehospitium bij jullie over de vloer kwamen. ik wens iedereen het beste toe en helaas hebben velen dingen mee moeten meemaken....ik stop. heel heel veel sterkte en ik wens iedereen nog een geweldig leven toe. groetjes Carla

Sjoertje Cromberge | 22-11-2015
Ik heb samen met 3 broers en 2 zussen in Groenestein gezeten, Onze vader verongelukte in 1957 met zijn motor en onze moeder was vanaf dat moment fysiek en mentaal niet in staat voor ons te zorgen. Dit zal in 1958/1959 geweest zijn. Ik heb 2 herinneringen....een huiskamer??? boven rond of als een erker en dan het wens-versje: pakje, bezoek, naar huis je draaide dan aan het steeltje van een appel en het woord waarbij het steeltje afbrak kwam dan uit. En een keer bij bezoek van mijn moeder mochten wij iets draaien uit de kauwgomballenautomaat die hing op het stukje Loosduinseweg tussen Beeklaan en ???. Ik was de jongste (1956) In Groenestein werden kinderen vanaf 2 jaar opgenomen.Verder weinig herinneringen, behalve een groot onaangenaam gevoel..

Bert Altorf | 15-11-2015
Ik heb op groenestein gezeten ik was een jaar of 7 /8 jaar tot en met 16jaar .
Leuke tijd gehad leuke broeders broeder arnold deden we mee voetballen
we mochten op vakantie kregen zakgeld zelf kleding kopen ik kreeg een fiets bus geld om naar mijn moeder te gaan .
sinterklaas feest was leuk kregen cadeautjes van de sint zelf kerst was leuk goed eten en drinken mocht ook naar de technische school in rijswijk

Groetjes Bert Altorf

Jetske Dumais | 24-7-2015
Mijn naam is Jetske. Ik heb van eind jaren `50 tot midden `60 op de 6e afd. van Zr Michael en juffrouw Greet gezeten.
Ben nieuwsgierig of er mensen zijn die bv Rietje Jongmans, Joke en Annie Roelofs nog hebben gekend.
Heb er geen ál te nare herinneringen aan overgehouden, alleen dat ik meestal straf had vanwege mijn recalcitrant gedrag, haha. Liep weg als mij weer iets niet beviel maar werd dan teruggehaald door de nonnen of de politie.
Totdat er een zekere zr Johanna (directrice) werd aangesteld die mij als 15/16jarige heel veel vrijheid gunde. Mocht zelfs een vriendje hebben.
Kent iemand nog zr Sebastien die in de sacristie werkte? Een van de weinige nonnen die ik wél mocht.
De rector in die tijd, Heemskerk, was een man die ons iedere woensdagmiddag tv liet kijken op zijn kamers. Alleen de liefste meisjes mochten op zijn schoot zitten, herinner ik me nog. Ik niet, logisch eigenlijk, haha.
Enfin, wel veel meegemaakt maar ook veel gelachen. Tot ik op mijn 16e naar een pleeggezin in Arnhem werd gestuurd, samen met Treesje Duindam. Dat werd pas écht een crime. Wat een vreselijk gezin was dat. Arme Trees, die werd als goedkoop werkstertje behandeld. Ik zie haar nog staan midden in de winter, buiten, lakens spoelen in ijskoud water. En zondags naar de vroegmis zodat de familie uitgeslapen de hoogmis kon volgen en bij thuiskomst zó aan de gedekte tafel kon aanzitten die voornamelijk zij had klaargezet. Nee, geen goede zaak van Groenestein en de toenmalige Jeugdzorg om ons daar onder te brengen. Gelukkig was ik al op mijn 17e daar weg, richting Amsterdam en daar een fantastische tijd meegemaakt al zeg ik het zelf. ;)

Jeannine van Doorn | 23-7-2015
Ik wil toch even kwijt, dat wij vreselijk goed zijn verzorgd door zr. Michael..
Alleen maar een negatief beeld van de verzorging geven, vind ik niet juist.
Wij hebben (mijn 4 zussen en ik) een enorme fijne jeugd gehad op Groenestein.
Wij hebben tot aan haar dood contact met haar gehouden.
Tuurlijk heb je rotte appels er bij zitten, maar de goede verzorgers worden niet genoemd.
Een slecht beeld wordt gegeven, van wat ik en mijn zussen ervaarden als een fijne jeugd.
Aan ons is nooit gevraagd hoe wij onze jeugd beleefde daar in Groenestein, Of vonden jullie het niet zo
interessant om over goede dingen te praten. Zr. Michael was zeer verdrietig. En het deed ons pijn, om haar zo te zien na alle liefde die ze ons heeft gegeven.
Nee beter hadden wij het niet kunnen hebben.
Zuster Michael, Bedankt dat je er voor ons was. veel liefs van jouw van Doorntjes

F. F. de Groen | 25-4-2015
Heeft iemand Romanie Duiker. gekend ? Ze had 3 broertjes en die zaten in het jongenshuis.
Romanie was mijn moeder, haar broertjes heb ik nooit ontmoet. Van éentje weet ik de naam ; Guus Duiker. Ik heb geen familie meer, mijn moeder heeft ernstig geleden en beschadigingen opgelopen. We hebben er later als kinderen veel last van gehad.
Kan iemand mij helpen ? Aan informatie of haar gekend ? Of leeft er nog iemand van de familie Duiker ? Ze waren geboren in rotterdam. Of heb ik misschien neefjes en nichtjes ? Dank. Misschien kan iemand helpen..
vrgr Franca de Groen

Hans | 3-2-2015
Dat er in dit architectonisch zo bijzondere gebouw zo`n guur pedagogisch klimaat heeft geheerst...

De verhalen passen wel bij ervaringen van anderen in (sommige?) rooms-katholieke instellingen van vroeger. Wat een verdriet en wat erg dat er mensen zijn die hun leven als volwassene daardoor grotendeels verpest zien... Het doet mij denken aan de mensen die de concentratiekampen van de nazi`s hebben overleefd. Natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar, maar toch. Het effect is ongeveer hetzelfde. Ik hoop dat er genoeg mensen zijn die met liefdevolle steun van goedwillende medemensen, beroepskrachten of anderen, hun angsten en andere negatieve gevoelens kunnen reduceren.

hannie | 2-2-2015
ik woonde er van 1960 tot 1965 met 2 jongere zusjes en 2 broers.ik heb het boek gehad maar uitgeleend en nooit teruggekregen.ik zat in groep 1 en er kwamen leken bij de nonnen.er waren niet alleen slechte nonnen.heb wel in de begintijd erge dingen gezien.mijn broertje joop was 4 of 5 en plaste soms nog in bed.moest hij als straf uren op de koude gan gmet het laken over z n hoofd tot t droog was.hoe bedoel je mishandeling gelukkig kregen we toen zuster marita dat veranderde pas veel.het waren niet alleen de nonnen maar ook n juffrouw jo.die liet kleintjes hun eigen kots eten.onmenselijk.ik heb er toch veel last van gehad en ben bij psychotherapie gekomen.kan er n boek over schrijven.

Annemieke van Riel | 26-1-2015
Hallo Dina,
Ik lees net dat je als leidster in Huize Groenestein had gewerkt. In welke periode was dit?
Ik heb helaas nog geen reactie ivm mijn zoektocht naar Astrid Wekking gehad. Voor mij is het belangrijk te weten, wie nu echt in 1970 de leiding had in Huize Groenestein. Dan zou ik deze instantie misschien kunnen aanspreken. Er moeten dan toch wel nog gegevens zijn wie in deze tijd voor hun werkzaam was. Voor mij is dit heel belangrijk omdat ik door Astrid Wekking een belangrijke steunbetuiging zou kunnen krijgen die mij verder helpt.

hans | 20-11-2014
hoi Dina Jansen
ik ben hans was daar 1966 Tm 1970. de boel ging dicht
ik heb een vraag ? 1967 zijn de broeders vertrokken.
en is groenestein samen gegaan met Don Bosco.. en hete het stichting Haagse katholieke kinderen tehuizen.
Mijn vraag is dit waar? kan uw nog herinneren van wie kregen jullie loon in 1967 uitbetaald. van welke stichting of was het van het rijk .
Voor mijn is het belangrijk om het te weten. kan ik mijn puzzel op lossen.
en heb je aan de meisjes kant gezeten of de jongens kant.
ik zat in groep 2 . de vleugel waar brand is geweest tot sluiting .ik was onder de 15 jaar . die waren er niet veel meer .daarom moest de boel ook dicht , ze waren nog van plan nieuw bouw te zetten. maar geen kinderen meer . en het moest anders minister van justitie. maar helaas ik werd naar een ander groot gebouw gebracht . en de meeste kinderen van 16 en 17 jaar tot 18 hebben ze de meesten aan hun lot overgelaten .op kamers gedouwd of weer naar huis . gestuurd. eerst van je ouders afpakken. ben je 18 jaar schoppen ze je buiten .met fl. 200 gulden .krijg je mee .van de kinderbescherming.
gr hans .

Annemieke van Riel | 6-11-2014
Ik heb er 1970/1971 gezeten. Nu ben ik op zoek na een zekere zuster ASTRID WEKKING met die ik een heel goede band heb. Ik dacht wel dat het een zuster was maar misschien ook een leidster?? Wie kent deze naam wel en kan mij informatie geven en misschien contact leggen?
Annemieke

Agnes van der meer | 5-11-2014
ik zat in groenestein van mijn 9de tot 12 de jaar.....Ik heb er slechte herinneringen aan..maar ben toch goed terechtgekomen.
het gaat er niet om , wat je hebt meegemaakt maar hoe je ermee omgaat
De nonnen waren zeker seksueel gefrustreerd ,Ik was pas 9 en werd aan mijn haren over de grond gesleurd...en waarom ? omdat ik vrolijk met mijn vriendin ging douchen..z.ag ik helemaal geen kwaad in...zij wel,de straf? Uren in een ijskoud ligbad tot je onderkoeld raakte.....ik begreep er niets van...Wat had ik in hemelsnaam fout gedaan? Ik had geen antwoord......later wel....

dina janssen | 2-11-2014
ik heb als leidster in Huize Groenestein gewerkt.
Samen met een vriendin waren wij de eerste leken leidsters.
Wij deden de opleiding Kinderbescherming A en B .


Yvonne van de burg | 21-10-2014
Ook mijn zussen en broer en ikzelf hebben jaren op Groenestein gewoond .ik ben nu 64
mijn zus Tineke 67 .mijn jongste zusjes zijn vanuit Groenestein geadopteerd in Geffen Brabant .gelukkig in een hele fijne gezinnen .waren toen 2 en 3 jaar .mijn Broer Robby nu 62 moest op een gegeven moment naar de jongens kant ..gelukkig kan ik mij niet vinden in de horror verhalen ..ben er goed behandeld ,streng dat wel maar niet te .. heb er op de kleuterschool gezeten ,later op de beeklaan heilighart school .een van de nonnen is zelf nog op de bruiloft van m,n zus Tineke geweest (zij was inmiddels uitgetreden) en zelf heb ik fijne herinneringen aan zuster Fermien .ook de zomers in Geffen waren erg fijn een hele zomer vakantie .op de boerderij ..Begrijp dat er velen zijn met slechte ervaringen .dus waarschijnlijk is mijn verhaal niets voor de toekomst .maar ben de nonnen dankbaar voor de jaren die ik bij ze ben geweest .was zeker beter dan thuis .mijn zus is toen wij bij m,n vader en stiefmoeder woonde zelfs weggelopen en terug naar groenestein gegaan.tot ze op kamers ging .ook ik heb dat geprobeerd maar was te jong en werd terug gehaald door m,n voogd ..en we moeten het wel zien in die tijd .ja we leerden sokken stoppen schoonmaken .helpen in de grote keuken ..maar ook buiten spelen .op de grote binnen plaats .of in de grote tuin ..ook waren er eekhoorntjes in een grote kooi .ik heb er spraakles gehad enzzz nee van mij geen kwaad woord over groenestein ..heb wel m,n comunie,s gedaan .maar ga nooit naar de kerk .vind toch dat dit ook verteld mag worden ..zal er zeker niets vekeerds van zeggen ..voor de mensen die er nare herinneringen aan hebben ..veel sterkte ongv 1954 tot 1961 ?

Karin | 20-10-2014
Mijn vader is daar met zijn zusje op zijn 2e jaar terecht gekomen omdat zijn moeder overleed. (1932) Hij heeft daar tot zijn 10e gezeten. Enkele verhalen zijn bekend mijn mijn vader en zijn zus (allebei inmiddels overleden) konden er niet over praten. Ik heb het boekje gelezen en de documentaire ooit eens gezien en begreep dat ze in stilte en uit schaamte leden.... Toen de beerput over het rooms katholieke misbruik open ging, dacht ik zelfs: Gelukkig hoeven ze dat niet meer mee te maken.....

Henny Candel Groenestein | 7-9-2014
Onlangs las ik met ontzetting mijn naam in het forum. Er is onder mijn naam lasterlijk over mij geschreven.
Ik ben daar boos over. Ik weet waarschijnlijk wel wie dit gedaan heeft, maar kan er verder niets mee. Ik verzoek u alle schriftelijke inbreng op dit forum onder mijn naam te verwijderen.

Henny Candel-Kokee.

Deze reactie is aangepast door admin.

Johannes van Os | 31-7-2014
Ik ben in de periode 1937 tot en met 1952 in huize Groenestein geweest toen het bericht in de krant stond dat Groenestein gesloten zou worden, en dat de voormalige bewoners hun gegevens in de kapel konden ophalen, was ik door omstandigheden niet in de gelegenheid om mijn gegevens op te halen.
Weet iemand waar de niet opgehaalde gegevens gebleven zijn?

Vr gr
Johannes van Os
Tel 0793418800
albrands@msn.com

Joop van den Elzen | 28-6-2014
Eerst enige twijfel ... aarzeling ... kwam toevallig op deze site ... ja ik heb ook op Groenestein gezeten van 1950 tot 1959 ... eerste jaar aan de "zusterskant" ... krijg nu met typen weer bibbers door stress maar de naam van Wim Vorwald geeft me sterkte .... Wim,ik denk dat jij dezelfde bent die ik heb gesprokenop de reünie van Groenestein in Den Haag 1995 ... Samen met jou heb ik op Groenestein gezeten ja en samen et je broertje Bennie en je oudere broer Piet(15) ... die ohhh zo erg ... is verongelukt en wij met velen toen de begrafenis hebben bijgewoond. Inmiddels ben ik 69 jaar maar elke confrontatie, zoals deze, bezorgt me wrange zielepijn en stress enne .... haha ... als jij die ene Wim Vorwald bent ... dan ben ik bereTROTS op je voor wat je hebt geflikt bij "meneer" Van de Lans... je vertelde het in 1995 tijdens de reünie :)

Wim Vorwald | 28-2-2014
Dank je Cor,
ik heb een mail gestuurt en hoop dat het lukt
gr.wim

Cor Nieuw Vennep | 28-2-2014
@ Wim Vorwald.
Zie het bericht van "mike" van 16-10-2012.

Wim Vorwald | 27-2-2014
Zelf heb ik er 8 jaar doorgebracht, van mijn 6e tot mijn 14e jaar.van 1956 tot 1964 gelukkig heb ik het overleefd. Graag zou ik in het bezit komen van het boek en documentaire van Koekoek.
De auteur heeft mij indertijd benaderd om mee te doen aan de docu. Toen viel het mij te zwaar.Kan iemand mij hieraan helpen, of vertellen hoe ik hier aan kan komen?

Bij voorbaat dank!

zwaar.

philip | 10-1-2014
ik heb een oude man gekent die ongeveer 12 jaar geleden is overleden ,hij heete bram zijn achternaam weet ik niet ,deze man woonde tot op het laatst op de fahrenheitstraat (in zo`n klein huisje bij de loosduinseweg kant) hij vertelde mij dat hij krom liep en rugletsel had omdat hij door een broeder /pater in gesticht schiefbaan van een trap was gegooid ,het was een hele vriendelijke maar toch vreemde man omdat hij zich niet goed kon openstellen voor vreemden ,hij was wantrouwig en erg op zichzelf ,later vertelde hij me dat zijn moeder in westeinde wat toen nog niet zo heete was gestorven aan TBC ,daar had hij ook al een jonger broertje aan verloren en dat zijn vader in de bak zat wegens ruzie met een rijke ambtenaar ,hij kwam zelf oorspronkelijk van de gaslaan en hij heeft nog een vrouw gehad marietje die ook in het gesticht had gezeten ,zij was toen ik hem leerde kennen al overleden ,hij reed in een oud autotje waar hij het onderhoud niet van kon betalen ,dus deed ik dat altijd gratis op mijn werk in mijn eigen tijd en regelde altijd dat ie weer door de APK kon (voor niks) ik weet van deze man dus geen achternaam en ook niet van zijn vrouw ,wel weet ik dat zij geen kinderen hebben gekregen omdat zijn vrouw al op jonge leeftijd haar baarmoeder heeft moeten laten verwijderen in het westeinde omdat zij beschadigd was geworden in het gesticht zoals hij dat voorzichtig en zonder teveel extra info vertelde .....dat heeft op mij een zeer grote indruk achtergelaten en ik heb altijd gezorgt dat hij wat te eten had of wat te roken ...eigenlijk had ik met hem te doen en daaruit is toch een sort vriendschap ontstaan .....wie kent hem misschien nog van vroeger uit die tijd ,hij zei dat iedereen wist dat hij van de gaslaan kwam omdat hij altijd vertelde dat als zijn vader terug zou komen uit de nor dat ze weer in hun huis gingen wonen en dat deze bram dan meer kinderen uit het gesticht mee zou nemen naar zijn huis om ze te redden !! ik zou graag op zoek gaan van evt familie van deze man

Mike | 29-12-2013
 quote:
Mans Veldman | 13-12-2011
C.J. Schiefbaan was notaris te Den-Haag en zeer welgesteld. Naast dit weeshuis heeft hij ook aan de wieg gestaan van het Joannes de Deo ziekenhuis (later Westeinde en nu MCH Westeinde). Pater Marijnen stichtte het ziekenhuis en op zoek naar geld klopte hij aan bij de haagse notabelen. Hij vondt Schiefbaan bereid om een pand te kopen op het Westeinde. Hierin werd het ziekenhuis gevestigd.

In het ziekenhuis op de lijnbaan is nog steeds een vergaderzaal naar hem vernoemd (Schiefbaanzaal). In een andere zaal in het oude gebouw op het Westeinde hangen nog steeds twee grote schilderijen (portretten) van Schiefbaan en zijn echtgenote.


1843 Oprichting Fonds van Liefdadigheid op initiatief van C.J. Schiefbaan. Vanaf 1 januari 1844 wordt het geld uit het fonds gebruikt voor opname van kinderen in het RK Weeshuis in de Warmoezierstraat die niet aan de voorwaarden voor opneming voldoen. In de praktijk zijn dat vaak halve wezen uit gemengde huwelijken waarvan de katholieke ouder was overleden. Het aantal gegadigden groeit en in het weeshuis is plaatsgebrek.

1878 Dank zij een grote gift van de weduwe M.E.L. Schiefbaan-Hovius kan de Hofstede Groenestein en een groot stuk grond aan de Loosduinse weg gekocht worden. Het herenhuis Groenestein wordt verbouwd voor de huisvesting van de (half) wezen. Voor de Zusters van Liefde uit Tilburg, die de verzorging van de meisjes en jonge kinderen op zich nemen, wordt een kapel gebouwd. Door ruimtegebrek krijgen de meisjes een aparte plaats in een verbouwde paardenstal. De Broeders van de Christelijke scholen te Grooten Bijgaarden zorgen voor de jongens.

1883-1885 Nieuwbouw naar ontwerp van architect W.B. van Liefland.

1892 Uitbreiding naar ontwerp van Nic. Molenaar met een vleugel voor jongens en een nieuwe kapel. Hierdoor ontstaat een karakteristieke monumentale gevel. In de achtertuin van het Gesticht Groenestein wordt een nieuwe bewaarschool en lagere school gebouwd voor de meisjes, Mariascholen genoemd, met de ingang aan de Gaslaan.

1924 Administratieve scheiding van het weeshuis en de scholen.

1928 Viering gouden jubileum. In het gesticht zijn 182 jongens en 115 meisjes, waarvan een kwart voogdijkinderen.

1950 1 Februari opheffing van de Mariaschool voor lager onderwijs aan de Gaslaan 1. De kleuterschool gaat nog door.
Het gebouw wordt nog enkele jaren gebruikt als school voor regerings- en voogdijpupillen,verpleegd in voor hen bestemde gestichten. Schoolhoofd: J.J.M. Roothaert (vermeld 1950-1956)

1971 Verkoop en sloop van de gebouwen.

Bronnen:
Haags Gemeente Archief Fonds van Liefdadigheid voor Rooms-katholieken (bnr 785).

Ton Remmig | 29-12-2013
Mijn moeder Marie Toman en haar zus Rosalie Toman zijn na het overlijden van hun moeder naar de Schiefbaan Hovius gegaan. Dit was op 23-04-1915 tot 1923. Zij heeft nooit veel willen vertellen over deze tijd. Is er iemand die mij kan vertellen of er nog archieven zijn waar ik e.e.a in op kan zoeken? Of misschien is er iemand die mij iets kan vertellen over die periode.
Ton.remmig@planet.nl

freek bleeker | 24-12-2013
Ik zoek annie bekking die heeft rond 1953 in huize groenstein gezeten zij was werkzaam toen in de huishouding op de thorbecklaan wil graag met haar in contact komen.
mvg Freek Bleeker

mailadres: f.bleeker1@upcmail.nl

T. Steijn | 15-12-2013
Ik had 2 ooms die daar hebben gezeten. Ik heb begrepen dat het daar een verschrikkelijk regime heerste zo heb ik dat uit de spaarzame keren er iets over hoorde.
Werden midden in de oorlog op straat gezet omdat je tot je 18e jaar daar maar mocht zijn.
Waar konden zij heen. Werden door de Duitsers opgepakt en te werk gesteld in ???.
Zover heb ik dat als kind niet meegekregen en er werd na de oorlog nergens meer over gesproken.
Na de oorlog zijn ze in 1955 naar Nieuw Zeeland vertrokken.

Riet van Buuren | 29-11-2013
Ik ben de weduwe van Jos van Buuren ,mijn lieve man heeft ook in dit verschikkelijke huis gewoont.En ik kan U mededelen dat depijn zo af en toe zichtbaar was.We zijn samen met onze getrouwde kids gelukkig geweest [kleinzoon en kleindochter niet te vergeten

sylvia | 21-10-2013
dhr van den Berg
Ik heb contact gehad met mijn nicht. Zij heeft interesse in het boek ze wil graag weten wat u er voor wil hebben. met vriendelijke groet Sylvia Pijnenburg

sylvia van harmelen | 21-10-2013
Beste dhr van den berg
bedankt voor uw antwoord ik heb deze pagina ook naar mijn zus gestuurd. met ome Bertus hadden wij geen contact meer maar een nicht van mij wel. deze heeft toen der tijd de uitvaart van ome Bertus verzorgd.
met vriendelijke groet Sylvia Pijnenburg- van Harmelen dochter van Ad(Adriaan) van Harmelen

Koos van den Berg | 6-10-2013
Graag wil ik contact hebben met de familie van Harmelen. Met Bertus heb in dezelfde afdeling vele jaren samen doorgebracht. later ben ik ook bij hem thuis geweest in Den Haag. Het Groenesteinsyndroom heb ik van hem gekregen, daarin heeft hij het e.e.a voor mij geschreven. Het boekje wil ik graag aan de familie overhandigen. Gaarne met een ander boekje a..u.b terug.
Met vr groet Koos.

Mike | 28-3-2013
Uitslaande brand bij Huize Groenestein gevestigd aan de Loosduinseweg op 15 juli 1968. De brand verwoestte de zolderetage van een zijvleugel. De slaapzalen die zich daaronder bevonden stonden blank. Diverse kinderen
Cineast: onbekend : Filmnummer: F 759 ; Filmrol (3 min.) : zw/w, stom ; 16 mm.

http://www.haagsefilmbank.nl/archives/3173

Jan Ebbers | 24-3-2013
Mijn moeder ( Jopie Netten 1937-1998 ) heeft hier als weesmeisje gezeten omstreeks 1940-1945
Naar mijn weten is mijn moeder hier gelukkig geen slachtoffer van sexueel misbruik geweest.
Althans daar heeft zij mij nooit iets over verteld.
Als haar dit wel was overkomen had zij dat 100% zeker ooit aan mij verteld !
Ze heeft mij wel verteld dat de Nonnen daar de kinderen sloegen met het koord dat ze om hun kostuum droegen, en dat de kinderen ( ook zij ) altijd pijnlijke knieën hadden omdat ze de vloeren moesten boenen.
Ook heeft mijn moeder mij verteld dat er een Non was die heel erg lief en goed voor haar was en erg met mijn moeder was begaan.
Ik weet dat mijn moeder veel verdriet daar heeft gehad, en dit raakt mij als haar inmiddels 50 jarige zoon nog steeds heel erg !!!

sylvia | 23-3-2013
hoi AO
Mijn vader heeft ook in die periode daar gezeten. hij heeft echt nooit iets over deze tijd verteld. wij voelden wel dat het het echt erg moet zijn geweest. we weten niet hoelang mijn vader daar is geweest. hij is daar rond 1935 daar naar toe gegaan wegens gezinsproblemen. tussen het vertrek uit groenestijn en het arriveren in ons dorp is een heel groot gat in zijn verhaal. wel weten we dat hij tijdens de bombardenmenten in rotterdam zat. hij zal toen rond de 10-13 jaar zijn geweest. meer weet ik ook niet. 3 jaar geleden heb ik een kort email contact gehad met een meneer die hem kende maar ik heb niks meer van hem vernomen en ben bang dat hij inmiddels ook overleden is. hij zou nu ongeveer 85 zijn.

A.O. | 13-3-2013
Mijn vader heeft daar ook gezeten als 3 jarige van 1935 tot 1946. Hij heeft daar verschrikkelijke dingen meegemaakt waar hij nooit over wil praten. Als 14 jarige is hij buiten de deur gezet en stond hij alleen op de wereld. Weet iemand of er nog ergens dossiers bewaard zijn gebleven uit die tijd? Ook andere informatie is welkom. Ik weet wel dat hij onder een andere naam daar geplaatst is. Er was 1 non genaamd Emeldina (die toen 15 jaar bleek te zijn want ze leeft nog) die goed was voor hem, maar verder niks. Ik heb haar gesproken, maar zij kon mijn vragen niet beantwoorden. Ik zit nog met zoveel vragen over die periode, dus weet iemand hoe ik daar achter kan komen?

Hans Klok | 11-3-2013
In het RTL nieuw van vanavond was een onderwerp over misbruik. Bij dit onderwerp werd een afbeelding getoond van Groenestein.

http://www.rtl.nl/xl/#/u/82adb6f6-2426-4ad3-9744-5cbf7739a173

Bij de 50ste seconde zie je de bovenstaande ansicht duidelijk in beeld.sylvia | 2-3-2013
Mijn vader en zijn broers hebben in de jaren dertig in dit tehuis gezeten. geen van drieen wilden hun herinneringen vertellen aan ons. zijn er mensen die nog in de jaren dertig daar hebben gezeten en misschien heel misschien mijn vader en zijn broers zich nog kunnen herinneren? het gaat om Adriaan van Harmelen (mijn vader geboren 26-05-1933) Stef (stefanus) van Harmelen geboren 1926 en Bertus van Harmelen. Jammer genoeg zijn ze alledrien overleden. Ik hoop dat er iemand is die hen kent of zich kan herinneren

Max Meijs | 1-3-2013
Mijn vader heeft op Groenestein gezeten (Aad) samen met zijn broer (Vincent).
Zowel mijn vader als zijn broer waren herenkapper en hebben jarenlang nog kinderen geknipt in Huize Groenestein. We gingen vaak op zondag naar de kerk in het tehuis en hadden daarna ontbijt met lekkere broodjes ham en kaas herinner ik mij nog. Zelf heb ik nog een aantal jaren geklaverjast in een van de zalen.

Hetty Veerman. | 25-2-2013
woonde op de Eerbeeklaan en vaak liepen we over de Loosduinseweg naar de stad en vertelde mijn Moeder over de kat die uit het raam sprong en het overleefde,altijd keek ik naar het beeldje dat uit het raam hing,en was erg blij dat ik nog een Moeder had ,dit was in de 1940,s,las het boek Alleen op de wereld en dacht ik aan die arme kindertjes als ik er weer langs liep.Woon nu in Canada en denk er nog wel een aan. Ja dat gebouw was een beetje angstig.

hans | 4-2-2013
heb daar gezeten van 1966 tm sluiten met mijn broer kees.

heb fotos op de site van klokk gezet.
ik wil vragen of iemand ze eigen herkent. ook zit er een foto uit grave bij
op vacantie

F Meus | 7-1-2013
Anton Zonneveld, dat beeldje onder het ronde raampje was een hondje. Dit hondje sprong zijn baasje na toen deze tijdens de bouw van het dak viel.
dit was mijn overgroot vaderr

John van Dijk | 13-11-2012
In het gedeelte dat doorliep in de Gaslaan was ook een kleuterschool met een grote speelweide die doorliep tot aan de gebouwen van de gemeente reiniging. Op de plaats van de speelweide is later een MTS gebouwd die enige jaren geleden weer is vervangen door woningen. Op deze kleuterschool heb ik zelf eind jaren 60 gezeten. In die tijd woonde wij in de Noorwitzstraat op nr.9.

mike | 16-10-2012
p.s. de foto die bovenaan de `klokk` website staat (koepel landelijk overleg kerkelijk kindermisbruik), is van: HTMfotonet-Ron Fruining .... dus vanaf deze HTM website gekomen.

Daardoor heb ik onderstaande link met de verwijzing naar de filmdocumentaire gevonden. Heb gelukkig zelf niet in de kinderopvang gezeten ....

mike | 16-10-2012
http://www.klokk.nl/?page_id=5308

daar staat:

------------------------------------------
Nico.G
16 januari 2012 om 13:42 (UTC 1)

Hallo allemaal

Hier even een medededeling

Iedereen de film/documentaire van Hans Koekoek het groenstein syndroom in zijn bezit wil hebben. Kan dit via de mail groenesteindenhaag@gmail.com even aan mij laten weten.
De kosten inclusief verzend kosten bedragen € 9,50

vriendelijke groet,

Nico.G
-----------------------------

Peter | 16-10-2012
Bedankt Rinus, maar ik wil die documentaire graag zien, en is nergens te vinden.
Ook bij beeld en geluid is hij niet op te vragen

Rinus | 14-10-2012
M.b.t. de documentaire: Hans Koekoek, Het Groenestein Syndroom, TV documentaire, tevens het gelijknamige boek (Uitgave De Fontein / KRO, 1982 ISBN 90.261.2142.3 ).

Zie ook nog
http://www.kerkindenhaag.nl/articles/view/groenestein-berucht-opvoedingsgesticht-de-enige-aandacht-was-een-knal-voor-je-kop

Peter Verbrugge | 12-10-2012
IK heb ook in huize groenestein gezeten. Er moet toch wel ergens een documentaire zijn ofso ???
Iemand een suggestie?

Alvast bedankt

Raoul | 7-10-2012
okee Hans, duidelijk nu, nogmaals bedankt

Hans (Zoef) | 5-10-2012
Even simpel uitgelegd, langs de Gaslaan stond een rijtje huizen en langs de Newtonstraat. Achter de huizen van de Gaslaan vanaf Groenestein waren de garages van de reiniging, achter de huizen van de Gaslaan bij de Newtonstraat was de GG&GD gevestigd met o.a. de ontsmettingsdienst. De rest van het terrein was van het energiebedrijf met oa. de VVI. Het gehele terrein lag tussen de Macaystraat en de Gaslaan en achter Groenestein en de Newtonstraat.

gilijamse dm | 5-10-2012
aan het einde van de mackay straatje was de ingang van een speeltuin
daarnaast was het lijn 11 naar scheveningen
ook aan het einde van de mackay straatje links achter de speeltuin
was het terein van de gem reiniging

Raoul | 5-10-2012
bedankt Hans, de gemeentereiniging zat dus achter Groenestein gezien vanaf de Loosduinseweg?

Hans (Zoef) | 5-10-2012
Huize Groenestein stond recht tegenover de Engelenburgstraat en de vleugel links van het midden liep door tot in de Gaslaan. De andere vleugel lag vrij met een soort plantsoen en daar naast stond een rijtje huizen waar een opening is was met een groot hek. Hier passeerde de VAM trein vanaf de reiniging. Waar nu de Macaystraat is daar was een soort inham waar het verversingskanaal eindigde. (Kon daar goed vissen!) De reiniging heeft altijd daar gezeten, evenals de gemeentelijke ontsmettingsdienst. Ik heb daar heel wat zien veranderen, want mijn oudste zus woont al bijna 50 jaar op dat terrein.

Raoul | 3-10-2012
Rien, in mijn vraag stond ook NAAST de Mackaystraat, het terrein links van lijn 11 (richting Schev)
of het dus stond waar later de gemeentereiniging zat, of stond het nog verder richting de Zevensprong dan?

Wouter | 3-10-2012
Dus dit is de locatie anno nu: http://goo.gl/maps/PXZ3E ?

Foto`s uit de beeldbank van de sloopt in 1971:
http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/35c05b9d-34a0-4be1-86a4-d9c14528d27c
http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/3fbc75e9-5d78-4484-a1ad-b7145ff55453

Daar staan ook foto`s van de bouw van het nieuwe complex in 1987. Wat was er dan in de tussenliggende 17 jaar, een braakliggend terrein?

Rien Solcer | 3-10-2012
@ Raoul, antwoord op jou vraag is NEE, Lijn 11 reed toch niet door de Engelenburgstraat, maar 200 meter verder bij de Heemstraat, daar tegenover
ligt de Mackaystraat.

Raoul | 2-10-2012
bedankt Rien, antwoord op m n vraag was dus ja...

Rien Solcer | 2-10-2012
@Raoul, dit gebouw stond recht tegenover de Engelenburgstraat, links is de Gaslaan, achter het gesticht was de gasfabriek.

Raoul | 2-10-2012
stond dit gebouw waar later de gemeentereiniging zat (inmiddels ook al weer weg daar) naast de mackaystraat/lijn 11?

gilijamse dm | 1-10-2012
er was daar rechts achter toch ook een timmerwerkplaats waar de jongens
werden opgeleid tot timmerman in de laat jaren 50 of zit ik er naast?

Henkie | 26-9-2012
Heb er jaren tegen aan gekeken het was een mooi gebouw woonde jaren lang in de retiefstraat als je de engeleburgstraat in liep zag je in de verte al groenestein

Corrie de Niet | 28-5-2012
Reactie verwijderd d.d. 8 september 2014 op verzoek van Henny Candel-Kokee.

jan heppenr | 27-5-2012
wel jammer dat ze zoon mooi gebouw gesloopt hebben maar ja dat gebeurdwel meer in den haag kijk maar om je heen

Hans Klomp | 15-5-2012
Reactie verwijderd d.d. 8 september 2014 op verzoek van Henny Candel-Kokee.

Henny Candel - Henny Kokee | 15-5-2012
Reactie verwijderd d.d. 8 september 2014 op verzoek van Henny Candel-Kokee.

Henny Kokee Henny Candel | 6-5-2012
Reactie verwijderd d.d. 8 september 2014 op verzoek van Henny Candel-Kokee.

Henny Kokee | 6-5-2012
Reactie verwijderd d.d. 8 september 2014 op verzoek van Henny Candel-Kokee.

H. van der Meer | 17-3-2012
Dit is bizar zeg, ik ben onlangs begonnen e.e.a. uit te zoeken (stamboom) over mijn familie met name over mijn vader geb. 1923 nu blijkt dat hij daar tussen 1930 en 1936 heeft gezeten daarna is hij naar het St. vincentius gesticht Lichtenvoorde Harreveld gegaan, hoelang hij daar gezeten heeft weet ik (nog) niet en wat daar voor taferelen gebeurt zijn weet ik ook niet, daarna moest hij als dwangarbeider naar Duitsland dus hij heeft beslist geen leuke jeugd gehad.
Ik wist dit allemaal niet, er werd thuis nooit over gesproken.
Doordat ik ben gaan zoeken op het internet ben ik via persoonskaarten en dergelijke er achter gekomen.
(mijn vader is inmiddels overleden.)
Hij was verder een prima vader goed voor zijn gezin die weliswaar of ondanks dat van een borrel en gezelligheid hield.

zijn zoonTiktak | 29-12-2011
Het tussen gedeelte lijkt veel op de Ridderzaal op het binnenhof. het zag er beter uit dan wat er nu staat.

Berty Bronstein | 28-12-2011
Hallo
Mijn opa heeft ook in Groenenstein gewoond. Hij heeft al jong zijn moeder verlorenen kwam daarom hier terecht.De vader kon niet voor hem zorgen.
Hij is in de Zeilberg(tussen Eindhoven en Venlo) terecht gekomen en is getrouwd.
Ze hebben 10 kinderen gekregen en heeft ook nog een eigen timmerbedrijf gehad. Hij is op 88 jarigr leeftijd gestorven in 1991
De naam Bronstein komt in Brabant niet veel voor, zijn er nog mensen die een stamboom van de familie Bronstein hebben .
Ik ben terug tot in een sterfdatum in 1805
B.V.D

Judy | 20-12-2011
Ik ben op zoek naar alles wat er over Groenestein wordt en is geschreven. Mijn ouders hebben allebei op Groenestein gezeten (mijn moeder vanaf haar derde).
Hun jeugd heeft mijn leven bepaald.

Lj Jouvenaar | 17-12-2011
Ik woonde in een huisje naast Groenestein,eerst was er een slagerij dan een drukkerij dan een bloemenzaak ,daarnaast een hofje met grote tuin,ver achter in het hofje was een speeltuin als je op een muur klom sprong je in een hele grote tuin van Groenestein er waren veel appelbomen,waar wij wel wat appels van pikten (alleen oppassen dat de Paters je niet te pakken kregen)Het gebouw liep wel een stuk door in de Gaslaan.De linkerkant van het gebouw beneden was het kookgedeelte met van die grote gamellen .Later heb ik gerolschaatst met een jonge uit het weeshuis,dat mocht dan zeker wel.verder was er weinig kontakt met de kinderen.

Harleynjoy | 16-12-2011
Ik was aan het surfen op het net over Groenestein, omdat mijn vader daar jaren heeft gezeten. Ik heb het boek van Koekoek gelezen, heftig. Nu heb ik ook nog eens het gebouw gezien, heftig. Mijn vader praat werkelijk NOOIT over zijn verleden daar, maar ik (wij als familie) weten dat daar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Ook wij zijn indirect dupe geworden van datgene wat daar is gebeurd, het heeft mijn vader gevormd! Maar, eerlijk? Mijn vader en moeder zijn al 46 jaar bij elkaar, wij als gezin houden veel van elkaar en weten dat dit een periode is geweest. Ik ben trots dat ondanks alles, mijn vader op dit moment toch op zijn leeftijd van 72, een redelijk gelukkig leven leidt met mijn moeder. Hij heeft zijn momenten, vooral als alles weer eens opgerakeld wordt via de media over de katholieken. Maar zwijgen doet ie en ik denk dat hij dat altijd zal doen. Ik zal hem maar niet vertellen dat er foto's zijn opgedoken, maar ik? Ik was gewoon even nieuwsgierig.

Een dochter van een hele lieve vader uit Brabant.

Gerard van Tuyn | 15-12-2011
Het is/was wel een kollossaal gebouw. Weet iemand hoe diep het gebouw, van voor naar achter, was ?

Anton Zonneveld | 14-12-2011
Veel reacties over dat raam links boven. Nu ik na mijn schrijven van 13/12 jl. er over na heb gedacht komt mijn gedachte sterk overeen met die van Johannes. Juist ja, zo had mijn vader het verwoord. Een hondje dat het kind achterna sprong dat uit dat ronde raam was gevallen. Maar ja, dat wil nog niet zeggen dat dit de waarheid is..... Ik wacht op een definitieve bevestiging.

Rien Solcer | 14-12-2011
Bij foto 0.46327 van het HGA staat weer een nieuwe variant van het springend hondje, wie moet je nou geloven?

Johannes | 14-12-2011
Zo kan je zien hoe verhalen verschillend in de wereld komen. Het verhaal dat ik van mijn vader hoorde was dat er een kind uit het raam was gevallen en dat het hondje hem achterna was gesprongen.....

Tom Lek | 14-12-2011
O ja het verhaal van het beeldje, dat was een hondje van de metselaar die was altijd bij hem op het werk en tijdens het metselen is het hondje van het steiger gevallen. Ter nagedachtenis heeft men toen dat beeldje van de hond ingemetseld. (dus geen kind uit het raam gevallen) Waarvan akte.

Rinus | 14-12-2011
Mijn pa heeft met enkele broertjes en zusjes in de bewuste instelling verbleven. De onderstaande suggestie dat het allemaal niet zo erg was omdat dit ook bij gezinnen gebeurde zit mij op mijn beurt niet lekker. Ik heb een klasgenootje van hem later gezien en gesproken en die had ernstige geestelijke gevolgen overgehouden van de wijze waarop o.a. de daar akte "Zusters van Liefde" met kinderen meenden te moeten omgaan. Laat ik het zo zeggen, wat ik heb vernomen zaten er naast goede personen ook tamelijk " merkwaardige" types bij, die perfect pasten in het plaatje van het huidig onderzoek naar misstanden in RK inrichtingen...

Kees de Ridder | 14-12-2011
Juist op het moment dat ik bovenstaande foto's en verhalen las was een vriendin van mijn vrouw bij mij op visite, waarvan ik wist dat ze met 3 broers en zussen omstreeks 1950 in Groenstein was onder gebracht. Ook weet ik dat ze een bloedhekel aan dat bewuste boek van Koekkoek heeft en daarom heb ik haar gevraagd: wat denk je hier nou van? Ze blijft genoemde ervaringen ontkennen en zelf heb ik ook mijn vraagtekens na het boek destijds gelezen te hebben. We weten allemaal wat er zich in Nederlandse kloosters met kinderen heeft afgespeeld en de heer Deetman zal ongetwijfeld met een verschrikkelijk relaas komen, maar hoe het ook zal luiden hetgeen tegelijkertijd zich in Nederlandse gezinnen op dit gebied heeft afgespeeld zal nooit of te nimmer worden onderzocht. M.a.w. meer dan het openen van een flinke zak met geld zal nooit kunnen vergoeden wat zulke "schapen" is aangedaan. Ook de kreet: het was een brok ellende, blijft me niet lekker zitten en ruikt naar een hetze!

Voogd | 14-12-2011
Groenenstein was één brok ellende.
Is boek en documentaire over gemaakt: http://www.tegenwicht.org/56_misbruik/56_groenestein.htm
'Fraai' beeld hoe volwassenen zich tegenover kinderen kunnen misdragen en dat allemaal onder officiele vlag.

Loek Seuneke | 14-12-2011
Groenestein is in de 70`r jaren gesloopt door van Eck, het puin afvoeren deden zij ook zelf met diverse FTF`s met een 8 cil. 2takt diesel en een Alison automaat er achter, en een open uitlaat, je kon ze de hele stad door horen janken, hebben gegeven moment nog een ochtend rijverbod gekregen, bewoners in de Gaslaan e/o werden er helemaal gek van.

Wil Veltman | 14-12-2011
Als kind woonde ik in de Engelenburgstraat recht tegenover Groenestein,
als ik de voordeur uitstapte en ik keek naar links zag ik het gebouw, tot ik
in 1971 uit Drenthe op visite bij mijn ouders was en ik s,morgens uit de voordeur stapte en naar links keek, Groenestein was pleite, een rare gewaarwoording, ik kon geen appeltjes meer pikken uit de boomgaard aan de gaslaankant van groenestein, weer eerder op de muur zitten ( met glas ingemetseld notabene ) met je zakken vol met appels, voordat die klote hond je te pakken had die daar liep, je begrijpt wij maakten er een sport van.

trambestuurder | 14-12-2011
Uit de verhalen van mijn vader, heeft mijn Oma hier in haar jeugd gezeten en het was bepaald geen pretje als ik het moet geloven.
Ik heb de foto's er ook vanaf gehaald om ze aan mijn vader te geven

Hans (Zoef) | 14-12-2011
Dat verhaal van dat kindje dat heb ik ook eerder gehoord. Of het waar is........... geen idee. Het gebouw is in Augustus 1971 gesloopt, ik vond dat toch wel jammer en dat voor wat betreft dat gebouw. Dat er misstanden waren en kindermisbruik dat heb ik gehoord van mensen die daar zijn opgegroeid. Dat met de sloop van het gebouw ook de reputatie geschiedenis is geworden, daar zal niemand om treuren.

Anton Zonneveld | 13-12-2011
Ook ik heb veel langs dit toch wel monumentale pand gelopen toen ik klein was. Meestal met mijn ouders als we naar het centrum moesten (toen zeiden we gaan naar de stad). Vanaf de Daltonstraat een behoorlijk stuk naar de Grote Marktstraat lopen met je kleine beentjes. OV? Dacht het niet, daar was geen geld voor. Je loopt maar met je luie donder. Een angstig gebouw vond ik het nooit nee. Ik was blijkbaar al op jonge leeftijd geďnteresseerd in kastelen, landhuizen e.a. bijzondere gebouwen. En als we dan langs Groenestein liepen, dan wees mijn vader altijd naar dat ronde raampje bovenin het linker gedeelte. Daar hing onder dat raampje een vallend kind. Het verhaal ging dat dit beeldje aangaf dat daar ooit een (stout?)kind uit dat raam was gevallen. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik me de rest van de dag gedeisd hield omdat ik anders ook voor een tijdje achter die deuren ooit zou verdwijnen. Wie weet meer van dat uit het raam vallende kind en wanneer is dit pand ook al weer afgebroken?

Mans Veldman | 13-12-2011
C.J. Schiefbaan was notaris te Den-Haag en zeer welgesteld. Naast dit weeshuis heeft hij ook aan de wieg gestaan van het Joannes de Deo ziekenhuis (later Westeinde en nu MCH Westeinde). Pater Marijnen stichtte het ziekenhuis en op zoek naar geld klopte hij aan bij de haagse notabelen. Hij vondt Schiefbaan bereid om een pand te kopen op het Westeinde. Hierin werd het ziekenhuis gevestigd.

In het ziekenhuis op de lijnbaan is nog steeds een vergaderzaal naar hem vernoemd (Schiefbaanzaal). In een andere zaal in het oude gebouw op het Westeinde hangen nog steeds twee grote schilderijen (portretten) van Schiefbaan en zijn echtgenote.

Rien Solcer | 13-12-2011
Wat is nou de goede omschrijving: Groenenstein of Groenestein zoals de Groenesteinstraat.

Tom Lek | 13-12-2011
Zeer bekend gebouw, mijn vader kwam al heel jong te overlijden ik was zes jaar en de jongste van zes kinderen. Mijn moeder moest regelmatig naar het Westeinde ziekenhuis en dan moesten wij naar Groenestein voor weken of maanden daar de familie ons niet wilde opnemen. Wij hebben daar geleerd van ons af te bijten en voor je zelf op te komen, slaag hebben wij ook gehad van de broeders en hebben daar veel ellende mee gemaakt. Maar al met al zijn we er goed van af gekomen en redelijk goed terecht gekomen. Dank voor de foto's Gerard ik pluk ze er wel van af.

lbs | 13-12-2011
Als kind vond ik dit een heel angstig gebouw. Hier woonden kinderen die geen mama en papa meer hadden. Later hoorde ik verhalen van kinderen die hier intern geweest zijn. Het was te erg voor woorden.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5762


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!