Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Den Haag Zuidwest: stadsdeel in verandering
Vier foto’s van de Oosterhesselenstraat voor de sloop


Het gebied Den Haag Zuidwest is volop in verandering. Op verschillende plekken heeft de naoorlogse bebouwing plaats gemaakt voor nieuwbouw. De gemeente heeft nog steeds volop plannen voor het gebied, de recente hoogbouwplannen van de gemeente zijn deels voorzien in dit deel van de stad.

In 2008 was het de beurt voor de Oosterhesselenstraat. Een groot deel van de straat was al vervangen door nieuwbouw, de laatste naoorlogse woningblokken van de voormalige woningcorporatie VZOS (Verbetering Zij Ons Streven), nu Haagwonen, in de straat werden gesloopt. Op 26 april 2008 maakte Nick Roestenburg deze foto’s van de straat voor de sloop.Den Haag Zuidwest = zuidoosten?!
Ooit weleens afgevraagd waarom Den Haag Zuidwest ook zuidwest heet? Eigenlijk is dit – als je de kaart bekijkt – niet de correcte aanduiding. Het gebied ligt eigenlijk in het zuidoosten van de stad. Eén van de grote woningcorporaties in de stad noemt haar afdeling voor dit gebied ook netjes ‘zuidoost’.
Dit gebied is zuidwest genoemd omdat de gemeente Den Haag al sinds lange tijd (cartografisch) de zee als noordpunt neemt. De zee wordt dan ook weleens ‘het Haagse noorden’ genoemd. Voor haar beleid en bouwplannen in de loop der jaren is dit een handige keuze geweest. Maar daardoor kreeg het gebied dan ook de naam ‘zuidwest’.

Johan Kolstee | 10-11-2018
Nog ff voor alle duidelijkheid, er zijn destijds 3 straatnamen deels gewijzigd namelijk de Oosterhesselenstraat tussen de Leyweg en de Loevesteynlaan NU Fluitenbergstraat, de Wapserveenstraat tussen de Leyweg en de Loevesteynlaan NU Dalerveenstraat en de Genemuidestraat naar de Dedemsvaartweg Tor, NU Bentelostraat

Johan Kolstee | 10-11-2018
De Genemuidenstraat is wel degelijk deels veranderd namelijk het deel Van de Leyweg naar de Dedemsvaartweg waar ik in de jaren 80 opgegroeid ben, dat deel heet nu Bentelostraat.

Nick | 8-11-2018
Ik zie nu dat mijn foto`s geplaatst zijn, Wim had ze blijkbaar nog in portefeuille.

Even reagerend op verschillende verhalen, het volgende:

Ik heb in één van de flats op de foto gewoond tot begin jaren 2000 (overigens ruim voordat dit gedeelte tot zogenaamd `actiegebied` werd verklaard hier vertrokken). Als ex-bewoner van deze straat heb ik hier altijd met plezier gewoond, alleen in de laatste jaren verloederde de buurt sterk, ook omdat verschillende flats in omringende gedeelten of straten werden gesloopt.
De huizen waren misschien niet groot (in vroeger tijden woonden hier overigens groter gezinnen), maar waren wel prima onderhouden.

Eind jaren 90 besloot de gemeente Den Haag om de Leyweg te transformeren tot het tweede winkelcentrum van de stad. Met de vernieuwing van Den Haag-Zuidwest én de bouw van Wateringse Veld had het winkelcentrum een boost nodig, zo vond de gemeente. Over de uitwerking van deze plannen is veel te zeggen, maar daar ga ik verder even niet op in.

Wat wel relevant is uit deze plannen, is dat in (uit m`n hoofd augustus) 1999 de rijbaan op de Leyweg tussen de Hengelolaan en de Melis Stokelaan in fasen werd afgesloten. De buslijnen 13 en 23 kregen definitief een andere route en een aantal jaren later werd voor de drie buslijnen in de buurt (13, 23 en 25) een heus busstation gebouwd.

Tegelijk met die afsluiting kregen een aantal straten een andere naam, om zo verwarring op velerlei gebieden (bijvoorbeeld het doorrijden van het ene gedeelte van de straat naar het andere gedeelte van de straat, huisnummering, etc.) te voorkomen.

De meeste veranderingen waren aan de zijde van de Loevesteinlaan/Maartensdijklaan (verschillende straatnamen zijn al genoemd), alleen de Genemuidenstraat veranderde niet omdat daar destijds het stadsdeelkantoor nog gevestigd was (dat verhuisde in 2011 naar de Leyweg).

Voor zover ik weet komen deze woningen op de foto overigens uit 1954.

Nomen | 7-11-2018
Volgens mij zijn delen van de straatnamen veranderd op het moment dat de Leyweg (het gedeelte bij het winkelcentrum) niet meer voor auto`s toegankelijk was.
De straten liepen voorheen aan beide zijden van de Leyweg, maar de Leyweg werd een obstakel dat de straten in twee losstaande delen splitste. Je kon niet meer heel de straat doorrijden.
Het is dan niet logisch om de beide delen van de straat dezelfde naam te laten houden. Dat is verwarrend als je op zoek bent naar een huisnummer. Je rijdt de straat in, je denkt dat je er bijna bent en opeens kun je niet verder. Om toch nog bij het gezochte huisnummer te komen, moet je een heel eind omrijden door de wijk. Dat is niet handig.
Daarom hebben ze toen nieuwe namen bedacht. Volgens mij hebben de straten tussen de Leyweg en de Loevesteinlaan allemaal een nieuwe naam gekregen. Aan de andere kant van de Leyweg zijn de namen gelijk gebleven.


Als er iets niet klopt in mijn verhaal, hoor (lees) ik het graag!

Aad van der Kwast | 6-11-2018
Ik denk dat Wim tevreden neer zal zien op de voortzetting van zijn kind htmfoto.net, waarmee hij heel veel plezier heeft laten beleven aan ons.
Moge hij rusten in vrede.

Cas | 5-11-2018
@ Rene W.:
Jij was toch van de HTV? Nu je er toch een beetje over begint, ik was ook wel benieuwd wie de Haagse Tram Vrienden nog zijn :)

Tom Lek | 5-11-2018
Toppie heel fijn dat jullie Wim zijn site voort zetten.103

Rene W | 5-11-2018
Verderop ligt de Wapserveenstraat waarvan het deel tussen de Leyweg en Loevesteinlaan nu Dalerveenstraat heet.

Rene W | 5-11-2018
Succes met het voortzetten van de site. Gaat het team zich eerdaags voorstellen?

Theo | 5-11-2018
In 1999 is het gedeelte Oosterhesselenstraat waarin de school staat omgedoopt in Fluitenbergstraat, het gedeelte richting Loevesteinlaan dus.

Fredje | 4-11-2018
HTMfototeam ,heel veel succes met het voortbestaan van deze site
Wim heeft zijn "kindje" goed overgedragen daar ben ik van overtuigd

Jan de Swart | 4-11-2018
Team ik wens jullie vanuit Barneveld heel veel succes toe om deze schitterende site voort te zetten.

Barneveld 04 - 11 - 2018

joost | 4-11-2018
Veel succes HTMfototeam.

De gesloopte huizen hadden geen balkon die stonden op de plaats van de huidige nieuwbouw. De huizen op de laatste drie foto`s zijn veel ouder. Jaren 50/60 denk ik. Er is in Zuid-West veel gesloopt. Ook huizen die misschien nog wel wat jaren hadden meegekund. De bewoners daarvan namen de kleine gebreken en wat kleinere woningen voor lief in het vooruitzicht dat de nieuwe woningen wel comfortabeler maar vooral ook veel duurder waren.

Aat Hoogland | 4-11-2018
Veel succes, nieuwe team van 100% haags. Hoop dat het jullie lukt om het kindje van Wim van Es voort te zetten. Ja Frank, Ook ik had daar twee kennissen die er woonden. Vroeger hadden de gesloopte huizen geen balkon. In de nieuwe situatie wel. Ook ik was van mening dat de straatnaam veranderd was.

Frank Faber | 4-11-2018
Ik heb iemand gekend die in de Oosterhesselenstraat gewoond heeft. Ik dacht dat die straat een andere naam had gekregen enkele jaren terug. Ik ben bij die persoon geweest ergens in 1991.
Nooit geweten dat er daar zoveel gesloopt was. Dit lijken me allemaal woningen van de wederopbouw.

MikeV | 4-11-2018
Dank `team` voor het voortzetten van deze website en veel succes.!
Wim kijkt vast vanaf boven met jullie mee en zal er, net zoals ik, van overtuigd zijn dat het helemaal goed komt

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2342


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!